Vanaf 2017: ook cijfers van rechts naar links

0
228
Israëli’s zullen er even aan moeten wennen, maar vanaf 1 januari 2017 zullen officiële instanties cijfers en bedragen voortaan ook van rechts naar links schrijven.

Sinds de invoering van het moderne Hebreeuws worden in Israël bedragen en aantallen, net als in het westen, geschreven van links naar rechts. Dit levert in de praktijk last op bij het lezen. Al jaren wordt gediscussieerd over de logische stap om ook getallen en bedragen voortaan van rechts naar links te lezen, zodat deze vloeiend met de overige tekst meelopen. Zo wordt ‘100’ voortaan geschreven als ‘001’.

Een speciale adviescommissie in de Knesset heeft besloten dat de overheid het voortouw zal nemen in de transitie. “Door ruim van tevoren aan te kondigen dat wij de schrijfwijze omdraaien, zullen Israëli’s op 1 januari 2017 voorbereid zijn op de nieuwe schrijf- en leeswijze.” lichtte een woordvoerder van de commissie de voorgenomen plannen toe.

In Israël is overwegend positief gereageerd op het besluit en diverse organisaties lopen al vooruit op de zaken. Zo besloot de redactie van de krant Yedioth Aharonot om de nieuwe schrijfwijze nu al door te voeren in hun krant. Om lezers bewust te maken van de omgedraaide schrijfwijze, wordt wel bij getallen een klein pijltje afgedrukt dat de leeswijze aanduidt.

Drs. Kees de Vreugd van Christenen voor Israël is bekend met het Bijbelse en moderne Hebreeuws. Hij is positief over de stap: “Het is veel natuurlijker om, als je van rechts naar links leest, ook getallen in die richting te lezen. Het is destijds een vreemde knieval voor het westen geweest om de schrijfwijze van het westen aan te houden. Wat merkwaardigerwijs ontbreekt in het voorstel is, om ook muziek voortaan van rechts naar links te noteren, zoals dat bijv. in Arabische liedbundels gebruikelijk is.”

Met toestemming overgenomen van Christenen voor Israël.