VK: Israël zal Jeruzalem moeten ‘delen’

0
180
Toen de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand Jeruzalem officieel erkende als de hoofdstad van Israël, was hij heel voorzichtig om de woorden ‘verenigd’ of ‘onverdeeld’ niet te gebruiken, aangezien Israël benadrukt dat de stad ongedeeld moet blijven.

Foto: Palestijnse jongeren met spandoeken met de tekst: ‘Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina’. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)>

Nu wordt Israël door een andere wereldmacht gezegd, dat het uiteindelijk Jeruzalem zal moeten ‘delen’ met de Palestijnse Autoriteit, die de oostelijke helft van de Heilige Stad als hoofdstad opeist.

Hoewel de huidige Britse regering over het algemeen op een lijn zit met Trump, was zij het niet eens met zijn verklaring van Jeruzalem en vreesde dat die zou worden benut om het resultaat van de vredesonderhandelingen vooraf te bepalen.

Maandag herhaalde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ‘dat het Verenigd Koninkrijk het Palestijnse volk en de tweestatenoplossing blijft steunen, dat hernieuwde vredesonderhandelingen dringend noodzakelijk zijn, en dat het Verenigd Koninkrijk een duidelijk en blijvend standpunt zal innemen over de status van Jeruzalem. Die moet worden bepaald in door onderhandelingen bereikte overeenkomst tussen de Israëli’s en de Palestijnen…’.

Natuurlijk zei Trump zelf dat een maand eerder in zijn toespraak ook al, maar hij zag geen enkele reden om, in de tussentijd, niet te erkennen wat toch duidelijk is – dat in elk geval de westelijke helft van Jeruzalem de hoofdstad is van Israël, en dat al lange tijd is.

Johnson ging vervolgens precies dat doen, waarvan hij en de rest van de internationale gemeenschap Trump beschuldigden – het vooraf bepalen van het eindresultaat van die ‘onderhandelde overeenstemming tussen de Israëli’s en de Palestijnen’: ‘Jeruzalem zou uiteindelijk de gemeenschappelijke hoofdstad van de Israëlische en Palestijnse Staten moeten zijn’, aldus de Britse topdiplomaat.

Maar degenen die aandringen op een dergelijk compromis-resultaat houden er geen rekening mee, dat de overgrote meerderheid van de Israëli’s het idee verwerpen dat Jeruzalem ooit weer wordt verdeeld, en dat de meeste Palestijnen ontkennen dat het Joodse volk enige historie in de stad heeft en daarom ook de stad opeisen. Om nog maar te zwijgen over de verdeling van Jeruzalem tussen 1948 en 1967, en dat de situatie een nachtmerrie voor de bewoners was.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)