VN vraagt vrijlating frauderende medewerker

0
161
Ingenieur Waheed Borsh, een werknemer van de VN-organisatie UNDP (United Nations Development Programme), werd op 16 juli gearresteerd door Israëlische veiligheidstroepen. Hij wordt ervan verdacht zijn functie te hebben misbruikt ten behoeve van Hamas en de terreurorganisatie te hebben ondersteunt (zie bericht hieronder). In een brief roept de Verenigde Naties op tot de vrijlating van de werknemer.

Borsh wordt onder andere beschuldigd van het gebruik van geld van de UNDP ten gunste van Hamas, zoals de bouw van de aanlegsteiger van de marinehaven van Hamas in Gaza. Sinds enkele weken zit hij in detentie in Be’er Sheva.

Het heeft geleid tot een botsing tussen de VN en de Israëlische regering. In een brief roept de Verenigde Naties op tot de vrijlating van Borsh. Waheed Borsh zou vanwege zijn functie immuniteit van vervolging en arrestatie hebben genoten. Verder staat in de brief: ‘We eisen de vrijlating van de heer Borsh en stopzetting van elke vervolging tegen hem totdat de secretaris-generaal van de VN de gelegenheid heeft om na te gaan of hij immuniteit verdient.’

De Israëlische VN-ambassadeur Dani Danon nam de brief in ontvangst en heeft de eis van de VN krachtig afgewezen. ‘Het is Hamas gelukt om een activist de VN binnen te sluizen, dat is een zeer ernstig incident’, zei hij tegen de zender Channel 2 News. ‘In plaats van te onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat hun organisatie werd misbruikt, vraagt de VN om de vrijlating van deze terreur-activist,’ zei hij.

Hamas in meer hulporganisaties binnengedrongen (10 augustus)
Een paar dagen geleden schreven we, dat het hoofd van het bureau in Gaza van de hulporganisatie World Vision een agent van Hamas was, die veel geld wegsluisde. Gisteren werd een nieuw geval bekend: een medewerker van een VN-organisatie die in zijn functie Hamas bevoordeelde.

Volgens de berichten zou Waheed Borsh (38) afgelopen week door Israëlische veiligheidstroepen zijn gearresteerd. Borsh werkte bij de organisatie UNDP, een ontwikkelingsorganisatie van de VN, die helpt bij de wederopbouw van door militaire conflicten vernielde huizen. Hij werkte sinds 2003 in de organisatie en was verantwoordelijk voor de sloop en de daaropvolgende wederopbouw van de verwoeste huizen.

Hij wordt verdacht van het misbruiken van zijn functie in de organisatie in het voordeel van Hamas. Zo werden bijvoorbeeld toegewezen middelen voor de wederopbouw van huizen gebruikt voor de bouw van een aanloophaven voor Hamas in het noorden van de Gazastrook.

Een hoog Hamas-lid zou Borsh in 2014 opdracht hebben gegeven om zijn positie in de UNDP zo te gebruiken, dat Hamas er maximaal voordeel uit kon trekken. Daardoor werden de huizen van Hamas het eerst herbouwd. Dit verklaart waarom veel raketten en andere wapens van Hamas vooral werden gevonden in de huizen die waren gebouwd met de hulp van de VN-organisatie.

Bij het verhoor van Borsh werd bekend, dat er nog andere Hamas-leden actief zijn, die in diverse hulporganisaties actief zijn voor Hamas. Ook waren er aanwijzingen over opslagplaatsen, stellingen en tunnels, waar Borsh toegang toe had bij zijn werkzaamheden in de Gazastrook.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)