Vrede gaat door de maag

0
196
Bijna iedereen houdt van een goede maaltijd en de gezelligheid die dat in de familiekring met zich meebrengt, en natuurlijk van de goede gesprekken met vrienden rond de eettafel. Eten verbindt mensen. Dit is nu precies het uitgangspunt van een groep Joodse, islamitische en christelijke koks.

Samen eten bereiden en het uitwisselen van culinaire specialiteiten is volgens deze koks de uitgelezen manier om met elkaar in contact te komen. In 2001 richtten ze in Jeruzalem de stichting ‘Chefs for Peace’ op. Daarmee willen de koks het accent leggen op de waarde die in alledrie de religies belangrijk is: eten met familie en vrienden.

Het doel van de ‘vredeskoks’ is om mensen tot elkaar brengen. Een maaltijd dient daarbij als brug om elkaar te accepteren en de vrede op een smakelijke manier mogelijk te maken. Politiek en religie spelen geen enkele rol in deze stichting. De ‘Koks voor Vrede’ zijn van mening dat de politiek niet voor vrede kan zorgen, alleen mensen die met elkaar samenleven en werken, streven echte vrede na. Vrede bestaat elke dag in de keuken en aan de eettafel.

De chef-koks komen regelmatig bij elkaar om samen te koken. Ze koken vaak voor liefdadigheidsdiners om te laten zien dat vrede mogelijk is. Begin september stond er ook weer zo’n ontmoeting op het programma. Dit keer was er ook een chef-kok uit Duitsland bij uitgenodigd, Hubertus Marquardt (33) van het Roomer Hotel in Frankfurt. Marquardt heeft in Israël zijn ‘culinaire vaderland’ gevonden. Hij was naar Israël gestuurd door de Joodse eigenaars van het hotel om meer te weten te komen over het eten in Israël. De Duitse chef-kok was direct enthousiast. Hij had over de ‘Chefs for Peace’ gehoord en nam contact op.