Waar komen de Palestijnen vandaan?

0
187
Fathi Hamad, de minister van Binnenlandse Zaken van de Hamasregering, verklaarde reeds in maart 2013 op de Egyptische tv dat iedereen in het Midden-Oosten zich bewust zou moeten zijn van de bijzondere positie van Jeruzalem en Palestina. Hij zei: ‘Al-Aksa en het land Palestina zijn de speerpunten van de islam en van alle moslims. Iedere Palestijn in Gaza en in heel Palestina kan bewijzen dat hij Arabische wortels heeft – ongeacht waar de families vandaan komen, of dat nu uit Saoedi-Arabië, Jemen of een ander land is.’

Hamad had het waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar zijn uitspraak bevestigt dat het ‘Palestijnse volk’ een Arabische fantasie is. De Arabieren in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria), die zichzelf Palestijnen noemen, hebben hetzelfde doel als alle andere Arabieren: de vernietiging van de Joodse staat. Ook het onlangs geopende ‘Palestijnse museum’ illustreert dit op een pijnlijke manier. Het museum is vrijwel leeg en de armzalige expositie mist een zinnig, samenhangend verhaal.

Dat het ‘volk van de Palestijnen’ een kunstmatig gecreëerd volk is, kwam onlangs ook weer duidelijk naar voren tijdens een discussie tussen de Midden-Oostendeskundige Mordechai Kedar en het Knessetlid Jamal Zahalka. Zahalka beweert dat zijn voorouders al sinds de oertijd in het land zouden wonen. Kedar weerlegde dit, waarop Zahalka zelf toegaf dat hij afstamt van een Bedoeïenenfamilie die in de 19 e eeuw uit het gebied van Saoedie-Arabië wegtrok om te gaan wonen in Nahal Iron (Wadi Ara), een gebied dat 38 km ten zuiden van Haifa ligt. En dit geldt voor bijna alle Arabische clans in Israël.

De drie grootste familieclans, die tussen de Middellandse Zee en de Jordaan wonen, zijn de Tamimi, Masarwa en Kabha. De Tamimi trokken weg uit Saoedi-Arabië, nadat moslims het land hadden veroverd. Deze familieclan is waarschijnlijk de grootste clan in Israël. De Masarwa komen oorspronkelijk uit Egypte. Tegenwoordig telt deze clan alleen al een half miljoen mensen. Masarwa is zowel een familienaam, alsook een collectieve benaming voor andere families die eveneens afkomstig zijn uit Egypte, zoals bijvoorbeeld de Abu Ganam uit de plaats Lod, ten zuiden van Tel Aviv.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)