Waarom is Trump tolerant met Iran?

0
179

Israël wachtte deze week met spanning op het aflopen van een Amerikaanse deadline, waarop Iran volledig moet voldoen aan de door Barack Obama bemiddelde nucleaire overeenkomst.

Iran heeft deze overeenkomst niet volledig nageleefd, en verwacht werd dat president Donald Trump de gelegenheid zou gebruiken om een eind te maken aan de overeenkomst van Obama en uiteindelijk Iran aansprakelijk zou stellen. Maar dat deed hij niet.

De Associated Press meldt nu dat Trump van plan was om Iran in het openbaar terecht te wijzen, maar op het laatste moment hiervan werd weerhouden door belangrijke kabinetsleden.
Volgens het bericht hebben de Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, de Minister van Defensie, Jim Mattis, en de nationale veiligheidsadviseur, H.R. McMaster, er met succes bij Trump op aangedrongen, gedurende de komende maanden de status quo te handhaven, zodat zijn nieuwe Iran-beleid volledig kan worden uitgewerkt.

Dat betekent dat Iran de komende drie maanden de verlichting van sancties zal blijven genieten, tot de nieuwe deadline, een moment waarop volgens de meesten Trump niet bereid zal zijn de Islamitische Republiek nog een tweede kans te geven.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)