Waarom zo’n drukte om het Midden-Oosten?

0
170
Waarom is er zo’n strijd om dat stukje land waar Israël een eigen staat heeft opgebouwd. En wat is de houding van de grootmachten ten opzichte van de landen en gebeurtenissen in het Midden-Oosten? Aan het woord zijn Oscar Lohuis en Feike ter Velde.

Door Peter de Haan

Inmiddels geloven velen in de mythe van het bestaan van een louter Arabisch Palestijns volk, wiens land door Israël is ingepikt. Maar een louter Arabisch Palestijns volk bestond helemaal niet en bestaat nog steeds niet. “Je kunt alleen maar spreken over Arabieren uit het gebied dat voorheen Palestina heette,” legt Oscar Lohuis uit.

In het kort de geschiedenis van ‘Palestina’
Het grondgebied behoorde van 1517 tot 1918 aan de Turken (het Ottomaanse Rijk) en van 1918 tot 1948 aan de Britten. Van 1948 tot 1967 heeft Jordanië Oost-Jeruzalem en de Westoever bezet. Dat is de enige periode ooit in de geschiedenis van Jeruzalem dat deze stad verdeeld is geweest. In 1967 heeft Israël ook Oost-Jeruzalem veroverd en de politieke en militaire controle over de Westoever, de Golan-hoogte en de Gazastrook in handen gekregen. “Het idee dat Israël land van ‘het Palestijnse volk’ heeft ingenomen of grondgebied van een Palestijnse staat heeft ingenomen, is dus historisch gezien onhoudbaar,” concludeert Lohuis. “Het hele idee van het ‘Palestijnse vluchtelingenprobleem’ dient als stok om Israël mee te slaan. De werkelijke bedoeling van zowel de vroegere PLO, de huidige Palestijnse Autoriteit, als van Hamas en andere radicale islamitische groeperingen, is om Israël totaal te vernietigen.”

Geestelijke strijd
De strijd rondom Israël is dan ook geen politieke strijd, betoogt Lohuis, maar een geestelijke strijd. “De reden dat de Arabische volken het niet kunnen verteren dat er een Joodse staat in het Midden-Oosten is ontstaan, is dat volgens de Koran grondgebied dat ooit tot de islam heeft gehoord, nooit meer niet-islamitisch mag zijn. De werkelijke reden van de tomeloze en onredelijke vijandschap van de Arabieren jegens de Joden is niet de politiek die Israël voert, maar de jihad. Daarom zal het conflict ook niet door de politiek kunnen worden opgelost.”
Volgens deze Zoeklicht-schrijver doen de machten van de duisternis er alles aan om te voorkomen dat Gods heilsplan tot vervulling gaat komen. “Als we de Bijbel lezen, zien we op veel plaatsen dat Israël toen al mikpunt van satan is geweest. Omdat het Joodse volk het kanaal zou zijn waardoor Gods zegen in deze wereld zou komen. Een wereld die vijand van God is, zal zich ook keren tegen het volk van God, tegen het plan van God en tegen het Woord van God. Maar Gods plannen falen niet en Zijn Woord staat vast en zeker.”

Onrust
Deze regio is al vele jaren een gebied vol onrust. Daarbij kun je er volgens Feike ter Velde niet omheen dat door de aanstelling van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, veranderingen op komst zijn. “Door de jaren heen waren de grootmachten (Amerika, Europa, China, Rusland) afhankelijk van het Midden-Oosten vanwege de olie. Vergeet niet dat (wereld)politiek alles te maken heeft met eigenbelang.” Ter Velde maakt zich geen illusies over de toekomst van het Midden-Oosten en van Israël wanneer hij kijkt naar de wereldleiders. “Maar ik lees mijn Bijbel en vol vertrouwen weet ik dat Gods plan doorgaat. Dat mochten wij overduidelijk zien in 1948 bij de oprichting van de staat Israël.”
Ter Velde blikt terug. “In de beginperiode van de Verenigde Naties wilden de toen aangesloten landen zo snel mogelijk de schande van de Holocaust wegpoetsen. Het is daarom dat ze in de beginperiode positief hebben meegewerkt om de staat Israël te verwezenlijken. Maar naarmate de tijd verstreek hebben de moslimlanden, als gevolg van de olie, steeds meer zeggenschap gekregen. Het gevolg is dat er door de jaren heen een anti-Israël beleid is gevoerd.”

Humanisme en antisemitisme
Ook van de Europese Unie hoeft Israël volgens hem niets te verwachten. “Sinds de oprichting van de EU is daar al een anti-Israël politiek gevoerd, met Frankrijk voorop.” Hij wijt dat aan het humanisme, dat door de Franse revolutie op de kaart is gezet. De mens kwam centraal te staan en God is verdwenen. “Het humanisme is de godsdienst van de eindtijd. Hierdoor zal het antisemitisme alleen maar gaan toenemen, omdat er vijandschap is tegen de God van de Bijbel en Zijn volk waar de Messias uit geboren is.”
Toch wijst deze Zoeklicht-redacteur op Daniël 2: ‘Hij zet koningen af en stelt koningen aan’. “De regeringsleiders zijn er bij gratie Gods en Hij komt tot Zijn doel. Helaas hebben de wereldleiders daar geen oog voor. Maar waar ik mij nog veel meer zorgen om maak, is dat veel kerken er ook geen oog voor hebben. Israël groeit en bloeit en wordt zowat door de hele wereldpolitiek aangevallen terwijl de kerken zwijgen!”

Dit artikel wordt u aangeboden door Het Zoeklicht!