Wat Israël onderscheid

0
187
De jong volwassenen in Europa en de VS zijn over het algemeen links georiënteerd. Enerzijds is deze generatie vaak tegen de politieke boodschap van de linkse regeringspartijen, anderzijds staan ze wel open voor de socialistische boodschap van die partijen.

Foto: Minister-president Netanyahu spreekt met jongeren die deel uitmaken van een militaire vooropleiding in Sde Boker

Voor linkse politici in landen als Duitsland, Frankrijk of Nederland is het minder moeilijk om verkiezings­successen te boeken dan hun politieke vrienden in Israël. Toch neemt hun populariteit ook in Europa af door de groeiende onvrede over moslim-immigratie en angst voor terrorisme.

De verkiezingszege van Donald Trump heeft velen misschien verrast, maar die winst was niet te danken aan jonge kiezers tussen de 18 en de 29 jaar. Slechts 37 procent van deze groep heeft op hem gestemd. Misschien wordt de situatie in de westerse landen door jongeren nog niet ernstig genoeg gevonden om veiligheid en immigratie bovenaan de agenda te plaatsen. Of misschien zijn deze kiezers nog te naïef om er prioriteit aan te geven.

De Israëli’s hebben er meer dan vijftig jaar voor nodig gehad om het onderwerp veiligheid hoog op de verkiezingsagenda te krijgen. En dat terwijl ze toch constant met gewapende conflicten te maken hadden. Europeanen en Amerikanen hebben pas de laatste tien jaar met terrorisme te maken.

Jonge Israëli’s, zowel in het land als in de diaspora, zijn vooral geïnteresseerd in verkiezingsthema’s als de huizenmarkt of de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Israëlische dagblad Yediot Achronot.

Bijna 74 procent van de jonge generatie koos als belangrijkste onderwerp de kosten voor levensonderhoud. Toch stemt het merendeel van deze generatie op een conservatieve kapitalist als Benjamin Netanyahu. Hij is nu bijna tien jaar minister-president.

Ondanks dat de jonge generatie sociaal georiënteerd is, draaien ze in Israël steeds meer naar rechts en ook steeds meer in de richting van religieuze partijen, zo meldt het onderzoek van Yediot.
67 procent van de Israëlische millenniumgeneratie identificeert zich met de rechtervleugel van het politieke spectrum. Slechts zestien procent zegt links te zijn. Het percentage jonge Israëli’s dat zegt seculier te zijn, wordt kleiner. Twintig jaar geleden was dat nog vijftig procent, nu slechts veertig procent.

De oorzaak van deze verschuiving ligt in de veiligheidssituatie van Israël. Na jaren vol conflicten beseffen vooral jonge Israëli’s dat sociale verworvenheden niet veel nut hebben als de veiligheid van het land in het geding is. Een overdonderende 82 procent van de ondervraagden zegt dat veiligheid belangrijker is dan democratische waarden.