Zendingswerk in de Oude Stad van Jeruzalem?

0
182
Ultraorthodoxe Joodse anti-zendingsorganisaties kwamen vorige week in actie, nadat enkele Israëlische Joden tijdens het jaarlijkse Jeruzalem Licht Festival een bezoek brachten aan Christ Church, de oudste Protestantse kerk in het Midden-Oosten.

Uw mening: 070-Hebben christenen de opdracht de Joden het Evangelie te verkondigen?

Het Licht Festival, dat door een groot aantal Israëlische gezinnen wordt bekeken, begon bij de Jaffapoort van Jeruzalems Oude Stad. Christ Church ligt net binnen de poort, tegenover de Davidstoren.

Omdat hij zo’n prominente plaats heeft langs het Licht Festival werd de gevel van Christ Church gebruikt voor enkele van de eerste grote lichtshows die de bezoekers zagen (video). En vanzelfsprekend had Christ Church zijn deuren en zijn populaire koffieshop geopend voor een ieder die meer wilde weten over deze standvastige christelijke bediening.

In een gesprek met Arutz Sheva sprak Bentzi Gopshtain, de leider van de anti-zendingsorganisatie Lehava, zijn verontwaardiging uit. Hij beweerde dat Christ Church bedrieglijk nietsvermoedende Israëlische Joden op haar terrein had gelokt en hen vervolgens materiaal over ‘die man’ (waarmee ze Yeshua bedoelen) had gegeven.

Die klacht was onzinnig, omdat de toegangspoort van Christ Church, zijn koffieshop en het aangrenzende Christian Information Center duidelijk als christelijke gebouwen zijn gemarkeerd. Die Joden die hier binnengingen deden dit waarschijnlijk vanuit echte nieuwsgierigheid.

Daar wilden Gopshtain en zijn medewerkers niets van weten, en ze stonden urenlang buiten Christ Church met borden met de tekst ‘Waarschuwing, zendelingen’, om andere Joden ervan te weerhouden om binnen te gaan. Hij leek het meest verontrust door het feit dat Christ Church een klein museum herbergt met beroemde modellen van Jeruzalem en de Tempel. In feite is de kerkzaal bij Christ Church bezaaid met Hebreeuwse inscripties en Bijbelse Joodse symbolen.

Voor Gophshtain en de zijnen is dit een schandelijke poging om ‘die vent in een Joodse vermomming’ te presenteren. Door de ongelukkige geschiedenis van het christendom herkennen veel Joden niet, dat Yeshua net zo Joods is als zijzelf.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)