Zo werd Irans kernwapenprogramma blootgelegd

0
271
Deze week (juni 2018) publiceerden twee toonaangevende Amerikaanse kranten artikelen over hoe precies de Mossad, de buitenlandse inlichtingendienst van Israël, in een magazijn in Teheran (Iran) inbrak om een gigantische stroom documenten te stelen over het geheime kernwapenprogramma van Iran.

Tijdens een dramatische zes-en-een-half uur durende nachtelijke operatie op 31 januari 2018 brak het 100 man sterke Mossad team via twee deuren het magazijn binnen na het uitschakelen van de alarminstallatie van het gebouw in een commerciële wijk in Teheran.

Zij brandden zich toen een weg naar een aantal grote kluizen door gebruik te maken van branders met een temperatuur van minstens 3.600 graden en verlieten de hoofdstad van Iran om 5 uur in de nacht, twee uur vóór Iraanse veiligheidsagenten voor de ochtenddienst aankwamen, volgens de New York Times. (Zie ook Reformatorisch Dagblad en World Israel News).

Het Israëlische team wist precies welke kluizen de meest kritische ontwerpen bevatten voor de productie van kernwapens en hoeveel tijd ze hadden voor de operatie, nadat ze een jaar lang het magazijn hadden geobserveerd, dat ’s nachts niet werd bewaakt door Iraniërs om geen aandacht op de geheime faciliteit te vestigen.

Vorige week onthulden Israëlische inlichtingen-functionarissen dat de planning van de operatie in 2016 begon, toen de Mossad informatie kreeg, dat Iran had besloten om een ​​groot aantal documenten en compact disks over zijn vroegere illegale nucleaire activiteiten te consolideren en te verbergen.

Dit gebeurde nadat Iran en zes wereldmachten in de zomer van 2015 een akkoord bereikten over zijn nucleaire activiteiten, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) genaamd, dat tot doel had het vermogen van Iran om een kernbom te verkrijgen, te vertragen. De controversiële overeenkomst werd begin 2016 uitgevoerd nadat de regering-Obama en andere regeringen scherpe sancties annuleerden en bevroren Iraanse activa vrijgaven.

Tijdens de briefing vergeleek één van de Israëlische inlichtingen-functionarissen de operatie van Mossad met de casino-diefstal in de film ‘Ocean’s Eleven’ en zei dat Israël specifieke informatie had die het team leidde ‘om hun inspanningen op specifieke kluizen te concentreren’, volgens het Wall Street Journal (WSJ).
Toen de operatie in het magazijn was voltooid, twee uur voor aankomst van Iraanse veiligheidsagenten, vertrok het Mossad-team uit Teheran met zo’n 50.000 pagina’s en 163 compact disks met video’s, ontwerpen en memo’s over het geheime Iraanse kernwapenprogramma.

De New York Times toonde een deel van het Iraanse archief aan Robert Kelley, nucleair ingenieur en voormalig inspecteur van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN. ‘Het is best goed,’ vertelde Kelley aan Times-verslaggever David E. Sanger en de Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman, de schrijver van het boek ‘The Secret War With Iran’ uit 2008.

‘Uit de papieren blijkt dat deze jongens aan kernbommen werkten,’ concludeerde Kelley na bestudering van de documenten over het geheime Amad-project van Iran, dat in 2003 officieel werd stopgezet toen de Verenigde Staten Irak binnenvielen.
‘Het Iraanse programma om een kernwapen te bouwen was vrijwel zeker groter, geavanceerder en beter georganiseerd dan de meesten in 2003 vermoedden,’ vertelden andere nucleaire experts aan The New York Times.

De aan de Amerikaanse kranten getoonde documenten hadden betrekking op een kernkop voor de Iraanse ballistische langeafstandsraket Shihab-3, en ze beschreven plannen om in de beginfasen van het Amad-project vijf kernbommen te bouwen.
Na het stopzetten van het Amad project verschoof Iran officieel ‘veel van zijn activiteiten naar de nieuw opgerichte Organisatie voor Defensieve Innovatie en Onderzoek’, aldus WSJ.

Duits inlichtingenrapport
De nieuwe details over het geheime kernwapen­programma van Iran vielen samen met de publicatie van het nieuwe Duitse inlichtingen­rapport van de deelstaat Hessen, waarin staat dat de Islamitische Republiek nog steeds probeert massavernietigingswapens te verwerven.
Het Duitse rapport zegt dat Iran en Noord-Korea proberen ‘controlemechanismen te omzeilen in landen die niet speciaal zijn onderworpen aan embargo-beperkingen’. Een van die landen is Syrië, dat Iran op dit moment tot een van zijn vazalstaten maakt.

Yossi Kupperwasser, een vroegere topfunctionaris van de militaire inlichtingendienst van de IDF, vertelde op 11 juli aan de deelnemers aan een conferentie van het Jerusalem Center of Public Affairs, dat een ‘belangrijk doel van Iran, dat zijn aanwezigheid in Syrië’ wil uitbreiden, het verbergen van aspecten van zijn kernprogramma voor het Internationale Agentschap voor Atoomenergie kan zijn.

Iraanse ‘Atoomfabriek’ in Syrië
Het Duitse tijdschrift Der Spiegel en het in Washington gevestigde Institute for Science and International Security (de goede ISIS) hebben op basis van uitgebreid onderzoek gemeld dat Iran waarschijnlijk een ondergrondse nucleaire faciliteit exploiteert in Qusayr in het Qalamoun-gebergte nabij de Libanese grens. De site van Qusayr wordt bewaakt door de Quds-macht van de Iraanse Revolutionaire Garde en werd door een hooggeplaatste Hezbollah-functionaris ‘de atoomfabriek’ genoemd.
Der Spiegel meldde al in 2015 dat er 8.000 splijtstofstaven waren opgeslagen in de Qusayr-fabriek, waar drie gebouwen de ingangen naar tunnels verbergen.

In maart van dit jaar kwam een ISIS-team onder leiding van David Albright, voormalig inspecteur van het IAEA, tot de conclusie dat er weliswaar nog steeds geen definitief bewijs is, maar dat er reden is om aan te nemen dat Syrië, blijkbaar met hulp van Noord-Korea en Iran, een nieuwe ondergrondse kerncentrale heeft gebouwd in Qusayr.