Zwitserland: aardappels met stickers ‘Boycot Israël’

0
158
De Zwitserse supermarktketen Coop verkoopt in zijn winkels aardappelen uit Israël met een sticker ‘Boycot Israel’, meldden talrijke klanten van de supermarkt. Er wordt op het etiket echter niet vermeld, of de aardappelen afkomstig zijn uit de Joodse nederzettingen of uit een gebied binnen de groene lijn.

Een paar maanden geleden heeft de Europese Unie besloten om producten uit Joodse nederzettingen te labelen. Maar degenen die verantwoordelijk zijn voor de stickers gaan hier wat verder en maken geen onderscheid tussen de Joodse nederzettingen en de gebieden binnen de groene (wapenstilstands)lijn, die door de internationale gemeenschap worden toegestaan.

Een in Zwitserland wonende Joodse vrouw zei: ‘Hoewel de Zwitsers er altijd naar streven om neutraal te zijn, hebben ze in dit geval een zeer pijnlijke keuze gemaakt. Dit is niet alleen antizionistisch en daarmee racistisch, maar ook een zeer extreme uitspraak, die de racistische instelling van de Zwitsers tegenover de Joden alleen maar zal verergeren’.

De Israëlische ambassade in Zwitserland zal in de komende dagen de supermarkt om een verklaring vragen en verzoeken om verwijdering van de stickers.

Het wordt niet uitgesloten, dat het om een actie van leden van de BDS-beweging gaat, en niet om een bewuste maatregel van de supermarkt. Want na korte tijd werd op de Zwitserse gratis internetsite 20min.ch gemeld, dat een woordvoerder van de supermarktketen iets over de stickers heeft gezegd, nadat een groot aantal protesten tegen de stickers waren ontvangen.

De woordvoerder zei dat de stickers in geen geval van Coop zouden komen. ‘We bedrijven geen eigen beleid betreffende buitenlandse handel en leggen niet zelfstandig politiek gemotiveerde boycots op,’ benadrukte de woordvoerder tegenover verslaggevers. ‘Wij respecteren het officiële standpunt van Zwitserland en etiketteren de goederen correct, zodat de klant kan beslissen of hij een product wil kopen of niet.’