Online kerkdiensten De Fontein Apeldoorn in informele sfeer

0
497

Geloofsgemeenschap De Fontein in Apeldoorn zendt sinds begin april 2020 iedere zondag live online kerkdiensten uit vanuit een tijdelijke studio. “Het bedrijfspand waar we nu de uitzending doen, is beschikbaar gesteld door een gemeentelid. We kunnen hier de wettelijke richtlijnen rondom het coronavirus realiseren”, aldus voorzitter Wim Burggraaf.

De dienst is volgens Burggraaf qua vorm anders dan op zondagen. “We hebben vanaf het begin gezegd geen uitzendingen te doen vanuit een grote lege zaal. In het kantoorpand proberen we een informele sfeer te creëren om ervoor te zorgen dat de diensten dichtbij de mensen komen. We proberen de inhoud zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een breed publiek”, zegt Burggraaf. “We merken dat de uitzendingen meer views hebben dan het aantal gemeenteleden. “Blijkbaar is er behoefte aan een boodschap over geloof en hoop in een informele setting. Wie weet worden daardoor bezoekers op het spoor van God gezet. Dat zou mooi zijn.”

In het pand is zondags een beperkt aantal mensen aanwezig. In ieder geval is er, naast de voorganger, een kleine muziekgroep. Wim Burggraaf: “We hebben nagedacht hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken bij de diensten. Daarom worden gemeenteleden ingezet om thuis het bijbelgedeelte voor de camera te lezen. Deze video monteren we in het geheel van de dienst. Dit geldt ook voor het kindermoment. Tijdens de dienst hebben we een besloten whatsapp-groep waar mensen kunnen reageren en vragen stellen. Deze bespreken we ook in de dienst.”

De voorzitter erkent dat de onlinediensten niet de gewone zondagse diensten vervangen. “We komen normaliter samen in wijkcentrum het Kristal. Natuurlijk is het een gemis dat we elkaar niet kunnen ontmoeten. We merken dat gemeenteleden ontzettend blij zijn met de online uitzendingen. Voor ons is het ook een mooie oefening om, als we weer in het Kristal kunnen samenkomen, de diensten blijvend online te kunnen uitzenden.”

Het YouTube-kanaal van De Fontein. De diensten beginnen zondagmorgen om 10:00 uur.

Bron: De Fontein Apeldoorn