Almatine Leene is tiende ‘Theoloog des Vaderlands’

0
464

Almatine Leene is vanavond uitgeroepen tot ‘Theoloog des Vaderlands’. Dat gebeurde tijdens de tiende editie van de ‘Nacht van de Theologie’. Leene volgt Samuel Lee op, die afgelopen jaar de ambassadeur van de theologie in Nederland was. Tijdens een speciale live-uitzending op NPO Radio 5 werd ook de winnaar van het beste theologische boek bekendgemaakt. Die prijs ging naar Erik Borgman voor zijn boek ‘Alle dingen nieuw’.

De nieuwe Theoloog des Vaderlands werd aangewezen door de organisaties achter de Nacht van de Theologie. “Almatine Leene is in staat om een breed publiek met nieuwe ogen te laten kijken naar onze samenleving en onze bronnen van inspiratie”, schrijft de jury. “Ze is een gedreven theoloog met een veelzijdige loopbaan: zowel als predikant en inspirator als wetenschapper. Door haar verblijf in Zuid-Afrika kijkt ze met nieuwe ogen naar Nederland, waar religie een heel andere plek heeft. En ze is een voortrekker door haar rol als eerste vrouwelijke predikant in een kerkgenootschap waar dat niet vanzelfsprekend was.”

Predikant in Zuid-Afrika en Hattem
Leene voelde zich al op jonge leeftijd geroepen om theologie te studeren. Omdat binnen de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt geen vrouwen in het ambt werden toegelaten, vertrok ze naar Zuid-Afrika waar ze jarenlang predikant was. In 2013 promoveerde ze aan de theologische faculteit van Stellenbosch University. Eerder dit jaar kreeg ze een beroep van de GKv-gemeente ‘De Open Poort’ in Hattem. Met het aanvaarden van dit beroep werd Leene de eerste vrouwelijke GKv-predikant in Nederland. Daarnaast is ze docent kerkgeschiedenis en dogmatiek aan Hogeschool Viaa in Zwolle en bracht ze diverse boeken uit.

Beste theologische boek
Tijdens de Nacht werd ook het beste theologische boek van 2019/2020 bekroond. De prijs ging naar Erik Borgman, voor zijn boek ‘Alle dingen nieuw’. Het boek is het eerste deel van een driedelige serie over theologie in de 21e eeuw. Borgman onderzoekt waar theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Daarvoor gaat hij in gesprek met denkers, wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden.

“Het markantste stuk theologie van dit jaar”
De boekenjury – bestaande uit recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad – noemt het winnende boek “een ambitieus totaalproject in een tijd van versplintering”. Ook schrijven ze: “Borgman zoekt naar een theologie die zich niet opsluit in de kerk, zich ook niet acceptabel probeert te maken voor een sceptische wereld, maar naar een theologie die in deze wereld om zich heen kijkt om te zien of daar iets van God oplicht. Dat levert geen gemakkelijke kost op. Je moet als lezer bereid zijn kopje onder te gaan en meegenomen te worden op de soms grillige baren van deze denker. Maar dat levert uiteindelijk een product op van een groots denker die met dit boek het markantste stuk theologie van dit jaar heeft afgeleverd.”

Over de Nacht van de Theologie
De Nacht van de Theologie is een initiatief van universiteiten, hogescholen, omroepen en uitgeverijen. Met dit (radio)evenement willen de organisatoren zichtbaar maken dat theologen een rol hebben te vervullen in het publieke debat. Aan de Nacht van de Theologie werken mee: Vermeulen Brauckman Stichting, Trouw, Hogeschool Windesheim, Remonstranten, Evangelische Omroep, KokBoekencentrum, Universiteit van Tilburg, Christelijke Hogeschool Ede, VIAA, KRO-NCRV, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, PThU Protestants Theologische Universiteit, Nederlands Dagblad en Berne Media.

Bron: Evangelische Omroep