Die Nacht ist vergangen, der Tag ist herbei gekommen

0
459

Esther van Schie werd in september 2017 uitgezonden door de Protestantse gemeente in Rotterdam Nesselande als predikant met bijzondere opdracht voor het werk onder migranten.

Esther: “Ontelbare keren heb ik het mee gezegd in het dagelijkse morgengebed van de Duitse leefgemeenschap. De houten banken in het kleine kapelletje, het kromme houten kruis. ’s Ochtends, voor er aan het werk gegaan werd. Iedere dag weer. Herr, du bist der Herr, den ich suche. Gemeenschappelijk leven. Het heeft me gestempeld. Hoezeer, merk ik nu we na al die jaren weer terug zijn op deze plek. Ik voel me thuis.”

Het was hier, door het leven in de gemeenschap, dat geloven in Jezus een optie voor me werd.

“Het was hier, dat ik antwoorden zocht en vond op intellectuele vragen waar het christelijk geloof mij voor stelde. Nog steeds ligt het hotel er idyllisch bij in een plooi in het landschap – speciaal voor de gelegenheid van ons bezoek met een romantisch poederlaagje besneeuwd.”

Er zijn kamers bijgebouwd en er werkt ander personeel. Maar het samen leven en de liturgie zijn gebleven. Esther: “Vroeg in de ochtend glibber ik weer naar het kapelletje toe, diep in mijn jas weggedoken om het met de huisgemeenschap mee te zeggen: ‘Herr, du bist der Herr, den ich suche’. Ik realiseer me dat dit de basis is van waaruit ik het werk onder migranten kan volhouden. Ik ben dankbaar dat ik het hier geleerd heb. Ver weg van mijn eigen land. Hoe wonderlijk kan het gaan.”

Mensen, ver weg van hun eigen land. Op zoek naar rust, naar vrede. Op zoek naar gemeenschappelijkheid. Als predikant voor migranten komt Esther ze tegen, iedere keer weer. Esther: “Kom, laten we samen het leven delen, samen God zoeken. Alleen dan verdwijnt de nacht en breekt de dag aan.”