De Bruijne: Eindtijdscenario onbelangrijk

0
162
Van gedetailleerde eindtijdscenario’s, gemeld in talloze boeken en artikelen, moet Otto de Bruijne kennelijk niet veel hebben. “Uit Gods Woord begrijp ik dat geen eindtijdscenario ons tot koude rekenmeesters wil maken, of toeschouwers op een tribune. God roept ons op om, in heilige bewogenheid, tussen Hem en de mensheid te gaan staan en te pleiten om zijn raadsbesluit uit te stellen of zelfs te veranderen”, schrijft hij in Opwekking Magazine.

Gelovigen worden geacht gericht te zijn op Gods eer en mogen daarom zelfs vragen de eindtijd anders te laten verlopen, vindt hij. Dat heet volgens hem voorbede. Zijn eigen eindtijdvisie komt neer op ‘roeien met de rug naar de haven, met Jezus aan het roer’.

Waarom en waartoe
Het gaat, begreep hij uit Gods Woord, niet om ‘hoe, wanneer en wat’ betreffende de eindtijd, maar om ‘waarom en waartoe’. En hij verwijst naar de rabbijnen die vinden dat één tekst wel 72 uitleggingen kan hebben. “Wie denkt de Bijbel in zijn zak te hebben, en maar één manier van uitleg erkent, maakt de Bijbel tot een mensenboek. Dus het gekke is dat mensen die hun specifieke uitleg van de tekst als de enig ware uitleg beschouwen, en daarmee menen Bijbelgetrouw te zijn en de Bijbel te verdedigen, de Bijbel afhankelijk maken van menselijke inspanningen.”
Joods-christelijk geloven, is wat hem betreft niet een staren naar de hemel, ‘laat staan op een vlucht naar boven’ – waarmee hij kennelijk de opname van de Gemeente bedoelt – ‘maar een landing op de aarde’. De Bruijne: “Ik dacht en denk: wie deze schepping niet eert, is de nieuwe niet weerd.”

Wéten of liefde?
Essentieel is volgens hem of de gelovige wil groeien in wéten of in liefde en dienstbaarheid. “Moet ik medicijnen, gynaecologie, psychologie studeren om mijn vrouw beter te begrijpen? Ik wil weten wat de liefde dient.”
Volgens hem halen sommigen kunstgrepen met Gods Woord uit om hun scenario kloppend te krijgen, maar lijkt dat op een poging dat Woord tot zakformaat te reduceren. Daardoor ontstaat, zegt hij, een houding van ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet, maar jij komt er ook wel’.
“Ik geloof in een soort heilig niet weten, omdat de houding om alles te ontrafelen een vorm van exclusiviteit en magie kan worden. Maar het erkennen dat je niet alles weet maakt deel uit van de onderlinge gemeenschap. Erkennen dat je samen heel veel weet, verbindt je met elkaar in bescheidenheid (…). Het klinkt misschien wat schokkend, maar het ‘hoe, wanneer en wat’ van de eindtijd is niet zo belangrijk in de christelijke eindtijdverwachting. Maar wel belangrijk is het ‘waarom en waartoe’: de eer van God en de komst van Zijn koninkrijk, de nieuwe hemel en aarde, en zelfs ons persoonlijk deelhebben daaraan in een nieuw lichaam. Alle dingen nieuw.”