Open Doors-dag trekt meer bezoekers online dan offline

0
397

De jaarlijkse Open Doors-dag, dit jaar voor het eerst als livestream, trok zaterdag ruim 20.000 bezoekers. Dat is meer dan vorig jaar in de Jaarbeurs in Utrecht. De hoge opkomst laat zien dat geloofsvervolging voor veel christenen een belangrijk thema is, zei directeur Maarten Dees.

Op de vraag van kijkers of de Open Doors-dag fysiek terugkeert, zei Dees dat de livestreams niet meer weg te denken zijn. “De fysieke bijeenkomst komt terug, want er gaat niets boven het elkaar ontmoeten en eenheid te ervaren. Toch zorgt het coronavirus voor een impuls van vernieuwing. We hadden nooit gedacht een livestream neer te zetten en nu doen we dat gewoon.”

Met de ontwikkeling om online mensen te bereiken is een livestream niet meer weg te denken, aldus Dees. “Die krijgt in het vervolg een plek om onze verbinding met de achterban te houden.“ Vorig jaar kwamen circa negenduizend bezoekers naar het Open Doors-evenement in de Jaarbeurs in Utrecht.

Voller dan ooit

“De kerken in Syrië zitten voller dan ooit”, vertelde de Syrische voorganger Walid van de ICF-kerk ‘Oase’ in Amersfoort. In 2015 vluchtte Walid met zijn gezin naar Nederland. Hij gaf op de online Open Doors-dag een inkijkje in de situatie van christenen in Syrië. “In mijn gemeente in Syrië zijn sinds de burgeroorlog uitbrak veel moslims gedoopt. De kerk in Syrië zit nu vol moslims. Syrische christenen zijn in actie gekomen: ze delen voedselpakketten uit.” Walid riep de Nederlandse christenen op te blijven bidden voor hun Syrische geloofsgenoten.

Open Doors zet zich wereldwijd in voor steun en gebed aan de vervolgde kerk. De organisatie is vooral bekend door de Ranglijst Christenvervolging. In dit jaaroverzicht staat in welke vijftig landen christenen het zwaarst vervolgd worden. Naar schatting 260 miljoen christenen lijden onder verdrukking, vervolging, geweld en achterstelling. De coronacrisis heeft in veel landen hun positie nog moeilijker gemaakt door discriminatie bij de hulpverlening.

De ranglijst https://www.opendoors.nl/ranglijst is tevens een belangrijke graadmeter voor de godsdienstvrijheid in de wereld.

Bron: Open Doors