Mercy Ships noteert voor het vierde jaar op rij groei in inkomsten

0
412

Met een groei van 22,4 % aan inkomsten en 135 Nederlandse vrijwilligers aan boord van ziekenhuisschip de Africa Mercy blikt Mercy Ships Holland dankbaar terug op een succesvol 2019. De groei in de inkomstenstroom – met als totaalbedrag € 6.493.000 – werd vooral veroorzaakt door blijvende steun van de particuliere donateurs en enkele grote giften. Op de Africa Mercy werden in Guinee en Senegal 1.819 operaties verricht en 7.063 mensen geholpen met een tandartsbehandeling. 1.377 gezondheidsmedewerkers ontvingen een training. De operaties en trainingen hebben, nu en in de toekomst, effect op duizenden kinderen, volwassenen en gezinnen.

Om de medische zorg in West-Afrika naar een hoger niveau te brengen is het trainen van lokale gezondheidswerkers cruciaal. In Guinee en Senegal werden kennis en vaardigheden doorgegeven op het gebied van chirurgie, anesthesie en hygiëne, zodat de gezondheidszorg in beide landen blijvend verbetert.

Marianne Havinga, directeur Mercy Ships Holland: ‘Ondanks de huidige zorgelijke omstandigheden zijn we dankbaar voor alles dat we in 2019 hebben mogen doen. Duizenden patiënten ontvingen een gratis medische behandeling en evenveel lokale medische professionals werden getraind in de ziekenhuizen. Onze missie blijft dezelfde: hoop en genezing brengen aan de allerarmsten van Afrika. Op dit moment doen we dat door het verzorgen van online medische trainingen, het steunen van een noodfonds in Afrika en de donatie van mondkapjes, zodra het kan doen we dit weer op locatie met operaties en trainingen aan boord.’

100.000ste chirurgische behandeling

Een bijzondere mijlpaal in 2019 was de 100.000ste chirurgische behandeling in het bestaan van Mercy Ships. Op 16 mei 2019 voerde de Australische plastisch chirurg David Chong deze behandeling uit op de Africa Mercy in Guinee. De patiënt was baby Aissata, 7 maanden oud, die geholpen werd aan haar gespleten lip. Haar aandoening is een van de zes veelvoorkomende aandoeningen die Mercy Ships al meer dan 40 jaar behandelt op de ziekenhuisschepen.

Donaties en goederen

Over 2019 was er een grote getrouwheid van donateurs in het geven van giften. Dat heeft ertoe geleid dat er voor het vierde jaar op rij (exclusief nalatenschappen) groei genoteerd kon worden. Mercy Ships is dankbaar voor deze blijvende steun, die resulteert in een stabiele inkomstenstroom. Een van de bijzondere, eenmalige grote giften was die van Kringloopwinkel Sliedrecht, die het in oktober 2019 met een gift van € 98.000,- mogelijk maakte om de Africa Mercy 7 dagen draaiende te houden (€ 14.000,- per dag). Daarnaast lieten tientallen donateurs met kleine en grote acties blijken dat ze Mercy Ships een warm hart toedragen.

Verder is er in 2019 actief ingezet op het vergroten van giften in natura. Het gaat daarbij om goederen voor de Africa Mercy die volledig worden gesponsord of tegen korting geleverd worden en besparingen op verschepings- en vrachtkosten. Dit heeft geresulteerd in een totaalbedrag van € 345.362,- aan giften in natura. Het is een stijging van 228% ten opzichte van het jaar ervoor, toen we € 105.206,- aan giften in natura ontvingen. Vanuit Rotterdam zijn er in 2019 28 containers met goederen verscheept naar de Africa Mercy.

Vooruitblik

Een wereld waarin iedereen toegang heeft tot goede medische zorg. Dat is de droom van Mercy Ships. Ondanks de huidige omstandigheden houden we het doel voor ogen, en doen we er alles aan om die droom waar te maken. Zodra het weer kan zal de Africa Mercy opnieuw naar Afrika vertrekken om daar medische zorg te verlenen en trainingen te verzorgen.

Naar verwachting – onder voorbehoud gezien de crisis – nemen we eind 2021 een nieuw ziekenhuisschip in gebruik. Daardoor kunnen we twee keer zoveel mensen medische zorg bieden. Dit betekent ook dat er dubbel zoveel vrijwilligers en materialen nodig zijn. Mercy Ships Holland bereidt op dit moment alles voor om dit in goede banen te leiden. Het magazijn in Rotterdam is gebruiksklaar gemaakt om de eerste goederen voor het nieuwe schip te ontvangen. Met het aanleggen van de eerste voorraden is begin 2020 al een start gemaakt.

Bekijk het volledige jaarverslag (pdf)

Over Mercy Ships Holland

Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die sinds 1978 kansarme mensen – ongeacht leeftijd, ras, geslacht of religie – in de allerarmste ontwikkelingslanden voorziet van gratis medische zorg en ontwikkelingsprojecten. Dit doet Mercy Ships met behulp van de Africa Mercy, ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip.

Aan boord zetten chirurgen, artsen en verpleegkundigen zich belangeloos in voor operaties ter correctie van gespleten lippen, tumoren, oogkwalen, fistels, liesbreuken en ernstig vergroeide benen bij kinderen. Naast de medici werken aan boord honderden gemotiveerde professionals, zonder één cent te ontvangen, aan een fantastische uitdaging: mensen die afgeschreven waren krijgen een nieuw gezicht, een identiteit en een nieuw leven.

Aan wal wordt tandheelkundige hulp gegeven gecombineerd met training en onderwijs in gezondheidszorg en landbouw. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de impact doorgaat, lang nadat de Africa Mercy is weggevaren.

Bron: Mercy Ships Holland