Motiveren 2

0
377
We kennen twee soorten motivatie: extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie.

======================================================
De studies leiding geven worden iedere ZATERDAG op de site geplaatst en zijn onderverdeeld in de hoofdgroepen: de leider, de organisatie en de mensen. Afwisselend komen onderwerpen uit deze drie hoofdgroepen aan de orde. Klik op ‘Praktisch’ om een overzicht te zien van studies die aan de orde komen.
============================================================

Extrinsieke motivatie wil zeggen: motivatie die van buitenaf komt. Het woordenboek zegt: uitwendig, uiterlijk.

Dat is motivatie die opgelegd wordt; een motivatie waar vaak een straf of een beloning aan verbonden is. Dat is het soort motivatie dat gebruikt wordt voor het opvoeden van kinderen, het leiden van militairen, het africhten van dieren, het aansporen van werknemers.

Extrinsieke motivatie is vaak een tijdelijke motivatie. Mensen kiezen ervoor om bepaalde dingen te doen zolang er een straf of een beloning aan verbonden is. Als die straf of beloning er niet meer is, houden ze op om het te doen.

Met andere woorden: extrinsieke motivatie kan mensen aanzetten tot daden, maar extrinsieke motivatie is maar zelden blijvende motivatie. Wel is het zo dat extrinsieke motivatie op den duur kan veranderen in intrinsieke motivatie. Motivatie die opgelegd wordt kan door ons overgenomen worden en veranderen in een motivatie die we zelf willen.

Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit komt.
Het woordenboek zegt hierover: innerlijk, tot het wezen van iets behorend.

Het gaat hier dus om een motivatie die van binnenuit komt. Een motivatie die de wil kan vormen en veranderen.

Dit is het soort motivatie waarnaar wij op zoek moeten zijn, omdat deze motivatie de grootste kans geeft op een blijvende doorwerking.

Willen
Ieder mens zal alleen maar doen wat hij of zij wil doen. Dat klinkt een beetje overdreven, maar ten diepste is het waar.

Niemand is verplicht om met of voor u te werken. Dat is een keuze die mensen zelf maken. Maar, als mensen met of voor u werken wilt u natuurlijk dat ze optimaal gemotiveerd zijn om hun werk te doen.

Zowel extrinsieke motivatie als ook intrinsieke motivatie kan mensen ertoe brengen om iets te willen en tot daden over te gaan. Maar, wanneer mensen zover komen dat ze iets zelf willen, dus van binnenuit gemotiveerd zijn, zal die motivatie langer duren en betere resultaten opleveren.

============================================================
Mensen schijnen het gelukkigst te zijn als ze voor niets werken en zich dat kunnen veroorloven.
Robert Lynd