De kunst om jezelf te motiveren

0
341
Er bestaan twee soorten motivatie: extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie wil zeggen: motivatie die van buitenaf komt. Het woordenboek zegt: uitwendig, uiterlijk.

Dat is motivatie die opgelegd wordt; een motivatie waar vaak een straf of een beloning aan verbonden is. Dat is het soort motivatie dat gebruikt wordt voor het opvoeden van kinderen, het leiden van militairen, het aansporen van werknemers.

Extrinsieke motivatie is vaak een tijdelijke motivatie. U kiest ervoor om bepaalde dingen te doen zolang er een straf of een beloning aan verbonden is. Als die straf of beloning er niet meer is, houdt u op om het te doen.

Met andere woorden: extrinsieke motivatie kan u aanzetten tot daden, maar extrinsieke motivatie is maar zelden blijvende motivatie. Wel is het zo dat extrinsieke motivatie op den duur kan veranderen in intrinsieke motivatie. Motivatie die opgelegd wordt, kan door ons overgenomen worden en veranderen in een motivatie die we zelf willen.

Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit komt.
Het woordenboek zegt hierover: innerlijk, tot het wezen van iets behorend.

Het gaat hier dus om een motivatie die van binnenuit komt. Een motivatie die uw wil kan vormen; de wil om te veranderen.

Dit is het soort motivatie waarnaar wij op zoek moeten zijn, omdat deze motivatie de grootste kans geeft op blijvende veranderingen.

================================================================
Ik zeg u, indien gij een geloof hebt als een mosterdzaadje, zult gij tot deze berg zeggen: Verplaats u vanhier daarheen en hij zal zich verplaatsen en niets zal u onmogelijk zijn.
Jezus Christus