10 tips om goed te slapen

0
387
Ongeveer eenderde deel van ons leven brengen wij slapend door. Het zal duidelijk zijn dat de kwaliteit en de kwantiteit van die slaap in belangrijke mate ons functioneren bepalen.

1. Slecht slapen is meestal een symptoom van een dieper probleem. Het onderbewuste komt in opstand en probeert u iets duidelijk te maken. Probeer daarom het probleem niet op te lossen met slaaptabletten, maar zoek de diepere oorzaak. Meestal zijn dat stress, onverwerkte problemen, angsten, onzekerheden, nieuwe uitdagingen, boosheid, enthousiasme.

2. Schat hoeveel uur u gemiddeld per nacht aan slaap nodig hebt en zorg ervoor dat u tenminste zo lang in bed ligt (of u nu slaapt of niet).

3. Probeer regelmaat in uw slaappatroon te krijgen. Ga op een vaste tijd naar bed.

4. Ga niet met een volle maag naar bed. Drink ‘s avonds geen koffie. Alcohol verstoort een gezonde nachtrust.

5. Ontspan voordat u naar bed gaat. Stop een uur voordat u gaat slapen met inspannende activiteiten (uw werk, problemen oplossen, een te spannende film). Ga een straatje om, drink een glas warme melk, luister naar rustgevende muziek, neem een warm bad of douche.

6. Creëer de meest ideale slaapomstandigheden (donkere slaapkamer, een goed bed, frisse lucht, niet warmer dan 16 tot 18 graden, weinig geluidsoverlast).

7. Maak van uw bed een nest waar rust, liefde en geborgenheid heerst. Bespreek nooit problemen met uw partner in bed. Schakel liever het denken over problemen bewust uit en vul uw gedachten met de goede en positieve dingen van het leven.

8. Niet goed kunnen slapen werkt vaak als een ‘zichzelf vervullende profetie’. Als u begint met u zorgen te maken over uw nachtrust, dan is de kans groot dat u inderdaad niet goed slaapt. Het beste is om niet over uw nachtrust na te denken. Wees relaxed. Ook als het een keer niet lukt met de slaap. Word niet kwaad. Blijf positief en optimistisch.

9. Probeer het gebruik van slaapmiddelen tot het uiterste te beperken. Een nacht niet (zo goed) slapen is echt geen ramp. De kans is groot dat u daar de volgende dag minder last van hebt dan van de nawerking van een slaappil en dat u de volgende nacht wel goed slaapt.

10. Neem tijd om te bidden. Door uw gebed draagt u de zorgen en onzekerheden in uw leven over aan God (zie punt 1). Laat ze bewust daar en u zult slapen als een roos.

=============================================================
Uw slaap zal zoet zijn.
Spreuken 3:24