Wat is zelfdiscipline?

0
315
Zelfdiscipline betekent: datgene doen wat je besloten hebt te doen, wanneer je er geen zin in hebt (als je er wel zin in hebt dan is zelfdiscipline niet nodig – je doet het dan graag en vanzelf). Bij zelfdiscipline gaat het meestal om tijdmanagement, beslissingen doorvoeren en het aanleren van (goede) gewoontes.

Zelfdiscipline – jezelf leiden – is niet gemakkelijk. Koning Salomo stelde al vast: “Een geduldig mens is beter dan een sterk mens en wie zichzelf in bedwang heeft [dat wil zeggen wie gedisciplineerd is, wie zichzelf kan leiden] is sterker dan de man die steden inneemt.”

Koning Salomo had al door dat het veel moeilijker is om jezelf te leiden dan om een leger te leiden om steden in te nemen.

Het is gemakkelijker om anderen te leiden en hen te vertellen wat ze moeten doen en te verwachten dat het gebeurt, dan onszelf te leiden en te vertellen wat we moeten doen en van onszelf te verwachten dat het ook gebeurt.

Maak deze week plannen en leid jezelf om die plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Geen smoesjes, niet uitstellen, niet vergeten, maar opschrijven en doen. Pas dan bent je een echte leider van jezelf.

========================================

Een kenmerk van bijzondere mensen is dat zij aan zichzelf hogere eisen stellen dan aan anderen.
Marie von Ebner-Eschenbach