Albanese christenen mogen oude dossiers zien

0
310
Slachtoffers van het voormalige communistische, door en door atheïstische schrikbewind in Albanië, mogen eindelijk de over hen door de geheime dienst gemaakte dossiers inzien. Zij kunnen dan bekijken wie hen bespioneerde. Het parlement nam een wet aan die het mogelijk maakt dan de archieven van de politie open gaan.

Dat besluit viel meer dan twee decennia na protesten tegen het regime dat bijna een halve eeuw de macht had en altijd meldde dat Albanië de eerste volledig atheïstische staat ter wereld was. Christenen werden er zwaar verdrukt. Een pastoor die in het geheim een kind had gedoopt, bijvoorbeeld, moest dat met de dood bekopen.  “Een land vol martelaren”, noemde paus Franciscus Albanië onlangs.

De nieuwe wet werd met een meerderheid van 84 tegen 22 stemmen door het parlement aangenomen. Die voorziet er ook in dat voormalige medewerkers van de geheime dienst in de toekomst niet meer in dienst kunnen treden van overheidsdiensten. Maar degenen die daar nu al posities hebben zullen niet worden ontslagen.
De communistische leider Enver Hoxha kreeg in 1944 de macht en isoleerde Albanië als één partijstaat van de rest van de wereld, tot in het begin van de negentiger jaren, na het vallen van de muur in Berlijn, protesten losbarstten.  
Met de verkiezingen in 1992 eindigde 47 jaar van een regering met de harde communistische vuist. Maar eigenlijk bleef het land politiek instabiel met de ene na de andere president.

Wonden
Met de nieuwe wet wordt volgens sommigen eindelijk een begin gemaakt met het helen van lang verborgen gehouden wonden uit de geschiedenis, meldt christelijk persagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging. Hoewel de politie inmiddels veel dossiers heeft vernietigd, wordt verwacht dat er toch donkere geheimen boven tafel komen. Overigens zullen ook voormalige medewerkers van het gewraakte regime toegang hebben tot de overgebleven documenten.
Onder Enver Hoxa werd Albanië een van de meest geïsoleerde landen van de wereld.  Zijn regime doodde minstens 7000 politieke tegenstanders en anderen die moeite hadden met zijn leiderschap.  Ongeveer 100.000  Albaniërs  werden naar strafkampen gedeporteerd.  Vooral geestelijke leiders en andere christenen waren doelwit van de agressie, omdat Hoxa elke vorm van godsdienst uit wilde bannen.
Het land heeft nu een islamitische meerderheid.  Bijna 20 procent van de drie miljoen inwoners noemt zich christen. De gelovigen behoren tot de Orthodoxe en de kleinere Rooms Katholieke Kerk. Ook is er een protestantse en  een evangelische stroming.