Opwekking – deel 6 van 11

0
285
Een opwekking wordt voorafgegaan door het belijden van zonden!

Lezen: 2 Kronieken 34:19-28

Vers voor vandaag: “Omdat uw hart week geworden is en gij u verootmoedigd hebt voor het aangezicht van God … zo heb ook Ik u gehoord.” (2 Kronieken 34:27)

Tien kenmerken van een opwekking
1. Een opwekking komt in tijden van geestelijke en morele duisternis.
2. Een opwekking begint bij onszelf.
3. Een opwekking begint altijd met een paar mensen.
4. Een opwekking is altijd gebaseerd op het Woord van God.

5. Een opwekking wordt voorafgegaan door het belijden van zonden.
Wat was de reactie van de koning toen hij het Woord van God gehoord had? “Zodra de koning de woorden der wet hoorde, scheurde hij zijn klederen.” (2 Kronieken 34:19) Hij vernederde zichzelf voor de Heer. Hij zag ineens heel duidelijk zijn zonden en de zonden van het volk. Hij erkende dat zij niet geleefd hadden naar het Woord van God en dat zij Zijn geboden niet hadden opgevolgd.

Eens sprak ik op een conferentie over Gods liefde en vergeving. Een mevrouw kwam naar mij toe die mij haar levensverhaal vertelde. Het was een verhaal van een slecht leven. Die mevrouw vertelde mij dat ze in haar leven vier mannen had gehad; dat ze een tijdlang geleefd had als prostituée; en dat ze een aantal jaren had gewerkt bij een juwelier waar ze regelmatig iets had meegenomen. “Maar”, vertelde zij glunderend, “dat is nu voorbij, want een paar maanden geleden heb ik Jezus leren kennen als mijn persoonlijke Verlosser.” Toen betrok haar gezicht: “Toch zit ik nu met een probleem. Toen u sprak over Gods liefde en vergeving en toen u ons opriep om schoon schip te maken, moest ik natuurlijk denken aan de juwelen die ik heb gestolen. Om u de waarheid te zeggen, ik droeg op het moment dat u sprak over vergeving een gouden ring met een diamant die ik destijds heb gestolen. Die ring begon te branden aan mijn vinger. Ik heb hem direct afgedaan en besloten die ring nooit meer te dragen. Maar thuis heb ik nog veel meer van dat spul liggen; wat moet ik daar nou mee?” Voordat ik haar antwoord kon geven ging ze verder: “Ik heb besloten al die juwelen te verkopen en de opbrengst aan jullie te geven; voor het evangelisatiewerk”. Innerlijk moest ik een beetje lachen. Die lieve mevrouw bedoelde het zo goed. Ik legde haar uit dat, als ze werkelijk in het reine wilde komen met God, ze maar één ding kon doen, en wel de ringen terugbrengen naar de juwelier. “Oh nee”, zei ze verschrikt, “dat kan ik nooit. Ik gooi die juwelen nog liever in de gracht.” Ik bood toen aan de juwelen voor haar terug te brengen, maar ook daar schrok ze voor terug. Toch begon het langzaam tot haar door te dringen dat ze die juwelen zou moeten teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Uiteindelijk stemde ze er dan ook in toe dat ik de juwelen zou terugbrengen. Om een lang verhaal kort te maken: enkele dagen later ging ik op stap met een mooie leren tas onder mijn arm vol juwelen. Het eerste wat de vrouw van de juwelier zei, toen ik die tas op tafel zette, was: “Dat is mijn tas. Die tas werd een paar jaar geleden gestolen.” Haar verbazing werd echter nog groter toen ik haar het hele verhaal vertelde. Ze was zó onder de indruk van het gebeurde, dat ik een kans had met haar te spreken over Jezus Christus. Het getuigenis van die ene mevrouw maakte diepe indruk op haar. Maar, belangrijker is misschien nog wel de invloed die het belijden van zonden en het teruggeven van de juwelen had op het leven van de mevrouw die alles gestolen had. Pas door de zonden in haar leven heel letterlijk op te ruimen gaf ze God een echte kans in haar leven. De relatie tot God was niet meer verstoord. Alles was opgeruimd.

Toepassing: Is er vandaag, nu, iets in uw leven wat een opwekking in de weg staat? Ruim het op! Wacht niet langer! Doe het nu!

Gebed: Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, toets mij en ken mijn gedachten; zie, of bij mij een heilloze weg is, en leid mij op de eeuwige weg (Psalm 139:23,24). Amen.

© Maximum Life