Psalm 23 – deel 8 van 12

0
306
De Herder geeft de richting aan!

Lezen: Psalm 73:21-28

Vers voor vandaag: “Gij zult mij leiden door uw raad.” (Psalm 73:24a)

Hij leidt – “Hij leidt mij in de rechte sporen” (Psalm 23:3b)
Schapen hebben slechte ogen. Ze kunnen maar ongeveer vijftien meter ver zien. Daar komt nog bij dat schapen een slecht richtinggevoel hebben. Een hond, een kat, een paard of een duif kun je rustig een eind wegbrengen. Zij vinden hun weg wel weer terug. Maar als je een schaap alleen laat vindt het arme dier de stal nooit meer terug.
En om het allemaal compleet te maken is een schaap ook nog een koppig en eigenwijs beest. Een schaap leert niet gemakkelijk. Het houdt ervan om dingen op zijn eigen manier te doen. (Het is niet voor niets dat wij mensen in de Bijbel vaak vergeleken worden met schapen.)

Stelt u zich nu eens voor, dat een herder met zijn schapen bij een tweesprong aankomt. De beide wegen van die tweesprong zijn precies hetzelfde. Er is geen verschil te zien. Toch leidt één van die beide wegen naar fris water en naar grazige weiden, terwijl de andere weg naar een donkere afgrond leidt.
Welke weg zou u als schaap kiezen?
Welke beslissing zou u als schaap in zo’n geval nemen?

Ik denk dat wij als schapen in zo’n situatie helemaal geen weg moeten kiezen. In zo’n situatie kan een schaap maar één ding doen. Dat is geduldig wachten totdat de herder de weg heeft gekozen. En als de herder dan een weg heeft gekozen, hem gehoorzaam volgen. De herder leidt zijn schapen in de rechte sporen, op de juiste weg, naar de juiste plaats toe.

Zo is het ook in het christenleven. Ook in ons leven staan wij vaak voor een tweesprong. Vaak worstelen wij met de vraag: Wat moet ik doen? Welke weg zal ik gaan? Welke beslissing moet ik nemen?
In zo’n situatie is het goed om ons te realiseren dat wij zijn als schapen. Schapen die leiding nodig hebben van de Herder. Als de herder de richting aangeeft, dan kunnen en mogen wij niet anders doen dan Hem gehoorzaam volgen.

Hij verwacht opbrengst – “Om zijns naams wil” (Psalm 23:3c)
Het is natuurlijk niet zo dat een herder alleen maar schapen houdt omdat hij van schapen houdt. Een herder houdt schapen voor de productie. Een herder is geïnteresseerd in opbrengst. Hij verwacht wat van zijn schapen. En ook dat is een reden waarom de herder goed voor zijn schapen zorgt. Want hoe beter hij voor zijn schapen zorgt, hoe meer wol die schapen voor hem zullen produceren. En als er rust is in zijn kudde en als zijn schapen tevreden zijn, zullen zij veel gezonde lammeren voortbrengen.

Ook dat is een beeld dat wij best eens mogen overplaatsen naar ons christenleven. Ook onze herder is geïnteresseerd in opbrengst. Hij zorgt voor ons, zodat wij voor Hem ‘wol’ kunnen produceren. Wij hebben een taak hier op aarde.

Denkt u maar eens aan de gelijkenis van de talenten, zoals wij die kunnen vinden in Matthéüs 25:14-30. De meester was na zijn terugkomst helemaal niet te spreken over die ene slaaf die niets met de hem toevertrouwde talenten had gedaan. Die slaaf werd veroordeeld omdat hij zijn Heer geen opbrengst aan kon bieden.

Toepassing: Staat u op een tweesprong in uw leven? Welke weg wilt u gaan?

Gebed: Heer, wilt U mij zo leiden dat ik een maximale opbrengst voor U kan bewerken. Amen.

© Maximum Life