Brochure over hulp bij trauma

0
377
Veel vluchtelingen in Nederland hebben traumatiserende dingen meegemaakt. Gave heeft de brochure ‘Vang mijn tranen’ ontwikkeld voor christenen die contact hebben met getraumatiseerde vluchtelingen. De brochure biedt inzicht en geeft advies wat christenen voor hen kunnen betekenen.

De meeste vluchtelingen hebben in land van herkomst, tijdens de vlucht, of in het asielzoekerscentrum traumatiserende ervaringen opgedaan. Bijvoorbeeld een onverwachts intimiderend politiebezoek of een bombardement. Van alleenstaande vluchtelingenvrouwen is dertig procent seksueel misbruikt. Bij jongeren zien we vaak een breuk in hun verhouding met hun ouders als ze zonder hen naar Nederland zijn gevlucht. Hoe pak je als vluchteling je leven dan weer op? Dat is voor velen een ingewikkelde worsteling.

“Mensen die  trauma’s hebben meegemaakt, voelen zich vaak erg alleen. Toch hebben ze juist behoefte aan gemeenschap. Wees als kerk een open en veilige gemeenschap”, aldus Bert Nanninga, psychiater onder vluchtelingen. In het verwerkingsproces is het daarom voor veel vluchtelingen heel waardevol dat Nederlandse christenen een relatie met hen willen opbouwen.

Met deze brochure geeft Gave kerken en christenen inzicht in trauma’s bij vluchtelingen.  De brochure biedt bijbelse handvatten die helpen bij het contact en geeft handreikingen hoe je als niet-professional veiligheid kan bieden aan een vluchteling met een pijnlijk verleden.

Over Stichting Gave
Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Gave helpt christenen om vluchtelingen te zien, lief te hebben en een plek te bieden in de christelijke gemeenschap. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met vluchtelingen en hen Gods liefde te laten zien. Meer informatie vindt u op www.gave.nl.

Naast de brochure heeft Gave ook de trainingsavond ontwikkeld ‘Helpen bij trauma’s’. Op aanvraag kan de training door Gave worden gegeven.

Informatie
Titel: Vang mijn tranen, verbonden met getraumatiseerde vluchtelingen

Omvang:

40 pagina’s, A5-formaat

Prijs: 2,50 euro per stuk (korting bij meerdere aantallen), gratis als download verkrijgbaar via www.gave.nl/bibliotheek/traumas-bij-vluchtelingen.

Training
Meer informatie over trainingsavond ‘Helpen bij trauma’s’ via www.gave.nl/advies-en-begeleiding/training.