Reyer presenteert album na rustperiode

0
375

Reyer presenteert na een periode van herstel en rust zijn nieuwe album Ik Ben. Hierop staan maar liefst 17 nummers. Hij ontdekte dat hij te ver was gegaan, overspannen was geraakt en zijn lichaam op de noodrem trapte. Reyer zag ook dat God na droogte nieuw leven geeft.

“In de nazomer van het overvolle jaar 2019 merkte ik dat ik steeds minder goed in mijn vel ging zitten”, vertelt Reyer. Hij genoot minder van dingen, verloor het overzicht en voelde zich neerslachtig. Hij besloot op een herfstdag in oktober om in het bos te wandelen en God te vragen wat Hij hierover te zeggen had. Hij ging in gebed. “Na mijn amen kwam ik uit een prachtig groen bos opeens terecht op een dorre, droge plek waar niets meer groeide.” Aan de overkant kon hij al zien dat het bos verder gaat. “Op dat moment dacht ik nog: deze vlakte staat voor de periode waarin ik me nu bevind. Hopelijk kom ik binnenkort aan de overkant en kan ik weer verder. Wat ik toen nog niet wist is dat ik pas aan het begin van de woestijn stond. Het werd me duidelijk dat ik te ver was gegaan. Ik was zwaar overspannen.” Zijn lichaam had op de noodrem getrapt. “Mijn staande optredens moest ik afzeggen, opnemen kon niet meer en zelfs openbare plekken werden een uitdaging door lage energie en paniek in mijn lichaam.”

Identiteit
Tijdens de boswandeling kreeg hij Psalm 31 vers 6 mee. Hierin staat: Mijn leven leg ik in uw handen, want U zult mij zeker bevrijden, Here, mijn trouwe God. In het cd-boekje schrijft hij: “De maanden daarna heb ik geprobeerd met vallen en opstaan deze tekst te leven. Ik vroeg me af: Durf ik mijn leven in Zijn handen te leggen? Deze vraag ging gepaard met heel veel andere vragen over mijn identiteit, pijn uit het verleden en twijfels over mijn geloof.” In deze maanden ontstonden de teksten voor de liedjes, stukje bij beetje. In het openingslied Ik Ben zingt hij over God die zegt dat Hij er altijd is en de naam Jahweh draagt. Dit betekent: Ik ben die Ik ben.  Een citaat uit het lied: Ik ben hier, al voor je Mij zoekt. Kom weer op adem, na al je gezwoeg. In rust en inkeer, daar ligt je kracht. Reyer: “Dit zijn woorden van overgave, frustratie, troost en aanbidding. Ik leerde de waarde van echtheid, kwetsbaarheid en bovenal rust opnieuw kennen.”

Jonge bomen
Onlangs bezocht hij opnieuw datzelfde bos. “Prachtige nieuwe, jonge bomen ontsprongen precies op de dorre plek die ik ongeveer een jaar geleden bezocht. Nieuw leven was ontstaan vanuit een seizoen van droogte en wachten.” De foto hiervan staat in het cd-boekje. Hierin schrijft Reyer:  “Geloven kan frustrerend zijn, verwarrend, moeilijk, maar ook prachtig en hoopvol. We hebben een God die ons omarmt en aanvaardt precies zoals wij zijn waar in onze zoektocht wij ook zijn. Wie zijn wij dan om dat niet te doen? Juist middenin onze levensreis als mens mag jij dat proces omarmen zodat je kan zeggen: Ik ben. En dat is genoeg.”

Gevoelsleven
Interessant is dat de teksten zowel gaan over Reyers gevoelens over zijn eigen identiteit als over Gods identiteit. In het lied Verleden, Heden, Toekomst zingt hij: “Trouwe Beschermer, U die voor mij strijdt. Dat is wie U bent en wie U zult zijn. Verleden, heden, toekomst. U verandert niet.” Je merkt aan zijn zangstem dat hij uit een periode van verminderde energie komt. Hij klinkt als iemand die zich inhoudt en nog niet alles kan geven. Hierdoor klinkt de stem soms vlak en minder doorleeft terwijl de liederen juist de diepte van zijn gevoelsleven indrukken. Ook valt het kerkelijk jargon op. Dit maakt de muziek minder toegankelijk voor niet-christenen. Heeft Reyer deze cd ook vooral gemaakt met een kerkelijke doelgroep voor ogen? Zangeres Eline Bakker neemt een deel van de partijen voor haar rekening. Haar stem klinkt prachtig samen met die van Reyer. Een cd die het waard is om op repeat te zetten.

Bron: Reyer