Indiase deelstaat roept hulp van kerken in

0
406

De nieuwe overheid van de Indiase deelstaat Jharkand vraagt de kerken om hulp om dagloners te ondersteunen. Onder de vorige door de BJP-partij geleide overheid werden de christenen zwaar vervolgd, aldus Open Doors.

Vanwege de nationale lockdown, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren veel dagloners gestrand. Begin april vroeg de leiding van de deelstaat Jharkand aan de Rooms-Katholieke Kerk om bij te springen in de hulpverlening. Aartsbisschop Felix Toppo en hulpbisschop Mascarenhas publiceerden een verklaring waarin stond: “We zijn door de overheid uitgenodigd om in Ranchi, de hoofdstad van de deelstaat, hulp te verlenen aan dagloners die geen kant op kunnen.”

In India is door de nationale lockdown sinds 22 maart reizen alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Deze maatregelen hadden grote gevolgen voor de honderden miljoenen armen in India die meteen hun inkomsten verloren. Deze werkers hadden duizenden kilometers afgelegd naar de fabrieken en industrieterreinen waar ze werkten. Omdat ze onverwachts werkeloos raakten, wilden ze terug naar huis maar de politie hield hen tegen bij bus- en treinstations.

“Het is opmerkelijk dat de autoriteiten van Jharkand de kerk om assistentie vroegen. Tot voor kort regeerde de BJP in Jharkand en werden de christenen vooral in deze deelstaat hard aangepakt”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors. Hij vervolgt: “Bij de deelstaatverkiezingen eind 2019 werd de hindoe-nationalistische BJP verslagen. De nieuwe regering stelt zich toleranter op richting christenen. Haar verzoek voor kerkelijke steun is een positief en hoopvol signaal voor de christenen in Jharkand.”

India staat in de top-tien van landen waar christenen het meest vervolgd worden.

Tekst en Foto: Open Doors