‘5G kookt je hersenen’ en andere broodjeaapverhalen in coronatijd

0
709

5G kookt je brein. De straling van de zendmasten zit in hetzelfde frequentiegebied als de microgolfstraling van een magnetron. Daardoor warmt je hersenweefsel op als je je smartphone tegen je oor houdt. Tenminste, zo luidt een hardnekkige internetmythe. Er blijkt maar weinig van waar te zijn. Toch is het niet de enige 5G-mythe die moeilijk blijkt uit te roeien.

Weet Magazine, het christelijke populairwetenschappelijke tijdschrift, belicht zin en onzin van 5G-verhalen.

Alle sterke – of terechte – verhalen over 5G vormden voor Weet Magazine aanleiding om in een artikel in het nieuwe augustusnummer, dat bij 11.000 abonnees op de mat valt en sinds deze week in de losse verkoop verkrijgbaar is, uitgebreid aandacht te geven aan het onderwerp. Het artikel stelt vijf mogelijke misverstanden rond 5G aan de kaak. Daaruit blijkt dat niet alle 5G-gevaren vergezocht zijn. Zo is het voor een hacker een koud kunstje om slimme apparaten, zoals elektrische auto’s, over te nemen. Toch zijn er ook veel onzinverhalen over 5G-straling te vinden op het internet.

Corona-zendmast
Een koppig broodjeaapverhaal is dat 5G het coronavirus zou verspreiden via de zendmasten. Daar klopt niets van: er zijn landen met een uitgebreid 5G-netwerk (zoals Zwitserland) waar weinig coronaslachtoffers zijn gevallen, terwijl er in landen zonder 5G-installaties (zoals Rusland) veel coronadoden zijn te betreuren. Daarnaast is er geen enkel mechanisme bekend hoe een biologisch virus verspreid kan worden via elektromagnetische straling, zo concludeert Weet Magazine. Andere vragen die in het voorpaginaverhaal aan de orde komen, zijn onder meer of 5G-straling weefsel beschadigt en daardoor kanker veroorzaakt, en of door 5G de machtsbalans in de wereld verschuift.

Technofobie
Dat 5G geen corona kan verspreiden, weerhoudt sommige mensen er niet van om de straling als grote boosdoener te zien. Ze deinzen er zelfs niet voor terug om als 21e-eeuwse Don Quichots de strijd met zendmasten aan te gaan. De angst van deze 5G-pyromanen is een typisch voorbeeld van technofobie: de angst voor nieuwe technologie. Dat is van alle tijden. Zo waren sommige mensen in de 19e eeuw bang dat elektrische verlichting je je verstand deed verliezen of dieren op hol liet slaan. Als christen hoef je je zo’n technofobische levensstijl zeker niet aan te meten. De Bijbel zegt immers dat je je geen zorgen hoeft te maken voor de dag van morgen. Zoek liever eerst het Koninkrijk van God, want Hij heeft alles in Zijn hand.

Weet Magazine is een tweemaandelijks verschijnend populairwetenschappelijk tijdschrift. Het beschrijft nieuws uit de natuur, techniek en wetenschap vanuit een christelijk perspectief. Het magazine is opgericht in 2010 en bestaat dit jaar 10 jaar. Abonnee worden kan via de website van Weet Magazine.

Foto: Pixabay.com