Interview met chassidisch verhalenverteller Anneke Barwahser-Elte

0
460
‘Vind je eigen weg!, zei Buber’
Bij veel leerhuizen en bijeenkomsten van Kerk en Israël-groepen heeft Anneke Barwahser-Elte (95) chassidische verhalen verteld. In het novembernummer van het kwartaalblad Kerk & Israël Onderweg wordt ze over haar leven en werk geïnterviewd. Ze heeft haar eigen weg in het Jodendom gevonden, vertelt ze aan interviewster Dineke Havinga, mede dankzij haar ontmoetingen met de Joodse godsdienstfilosoof Martin Buber.

Anneke Barwahser vertelt hoe ze als half joodse de Tweede Wereldoorlog in Nederland overleefde, en hoe ze zich daarna verzoende met Duitsers. Ze respecteert het Jodendom met vaste wetten en rituelen, maar leeft zelf vrijer. In die vrijere, oorspronkelijk chassidische, leefwijze heeft Buber haar gestimuleerd. Als kenner van chassidische legenden deelt ze haar levensvisie met wie het horen wil.

Dialoog Doos
In het novembernummer (2018) zet Dick Pruiksma, voorzitter van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël uiteen welke nieuwe plannen en materialen er ontwikkeld worden voor dit werk. Zo komt er een netwerk bestaand uit ambassadeurs van de elf nieuwe regio’s binnen de Protestantse Kerk. Ook is er een website gelanceerd voor het stimuleren van de Joods-christelijke dialoog, met een ‘dialoog doos’ waarin per thema achtergrondinformatie, video’s en gespreksmateriaal wordt geboden. Dit is te vinden op www.joods-christelijke-dialoog.nl/deuitdaging

Jaarthema
Het jaarthema over ‘identiteit’ wordt in dit nummer ingevuld door interviews met drie gelovigen die vertellen wat ze leren als ze ‘over de heg’ kijken bij een andere religie. Zo vertelt moslim Enis Odaci over zijn spiegelreis, waarbij hij christelijke gemeenschappen bezoekt, en zijn partner Herman Koetsveld islamitische locaties. Communicatiemedewerker Janet van Dijk van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk heeft de interviews afgenomen.

Abonnement
Kerk & Israël Onderweg is een uitgave van de Protestantse Kerk. Een abonnement kost 9,75 euro per jaar (vier nummers). Er zijn ook groepsabonnementen voor 4,50 euro per jaar (vanaf tien exemplaren).
Een gratis proefnummer kan aangevraagd worden op kerkenisrael@protestantsekerk.nl
Meer informatie.