Reyer brengt nieuw album uit: “Ik ben”

0
416

Vandaag verschijnt het gloednieuwe album “Ik Ben” van Reyer. Anders dan zijn voorganger ‘Hoop in mij’ koos de aanbiddingsleider dit keer voor een studio album.

Hij bracht ruim een jaar geleden een midweek in oktober door met zijn band om te schrijven over iets wat de aanbiddingsleider al lang fascineert: Identiteit. ‘Wie is God?’ en ‘Wie ben ik?’ werden de twee kernvragen van de eerlijke zoektocht op dit album. Toen Reyer eind 2019 overspannen raakte, werd de zoektocht naar God des te reëler. Het resultaat is een indrukwekkend album waarin gepassioneerde aanbidding (zoals ‘Jezus Overwinnaar’) en eerlijke teksten over twijfel en pijn hand in hand gaan.

“Ik heb de teksten op dit album echt geleefd”, zegt de 31-jarige artiest. “Het is grappig dat ik me eind vorig jaar voornam een project te schrijven over identiteit en tot rust komen en nog geen maand later ik in een seizoen belandde waar precies die twee thema’s centraal zouden komen te staan.” En dat is te merken in de liedteksten die je voorbij hoort komen. In het lied ‘Toegang’ klinken de woorden: “Meer en meer laat ik mijn wonden zien – alles wat ik eerst van U weghield”. Reyer licht toe: “Een burn-out is vaak een combinatie van te veel hooi op je vork en persoonlijke bagage die je onvoldoende hebt verwerkt. Een van de uitdagingen voor mij werd om God juist ook in die pijn te betrekken, en in mijn wonden. Iets wat niet makkelijk is, maar wel iets heel moois wat tot heling kan leiden van die wonden.”

Voor dit project schreef Reyer samen met o.a. Eline Bakker, Kees Kraayenoord en Matthijn Buwalda. Met laatstgenoemde schreef hij een moderne hymne ‘Zachte Koelte’. “Bij uitstek een lied wat mij meteen raakt omdat er zoveel van mijzelf inzit”, vertelt Reyer. “De natuur heeft zoveel kenmerken van Gods karakter; de stilte, de rust, de orde. Altijd als ik rusteloos ben ga ik de natuur in en ontmoet ik God. Weg van het lawaai dat ons kan beklemmen, gedachten en woorden die ons rusteloos maken- op de plaats waar wij weer rust mogen vinden”. Opmerkelijk is het acapella arrangement van het lied, vergezeld door een ‘vocoder’, die zijn stem omtovert tot een synthesizer.
Deze keuze is kenmerkend voor de vrije muzikale identiteit van ‘Ik ben’, waarop ook Dance, Pop en Gospel zijn te vinden. Wie Reyer al een tijdje volgt weet inmiddels dat de zanger houdt van diversiteit, en dat is ook op dit album goed terug te horen.

Ondanks de nieuwe tekstuele en muzikale richtingen is er ook op deze CD ook het bekende aanbiddingsgeluid te horen waar Reyer in de meeste kerken bekend van kan zijn. Van de akoestische versie van zijn lied ‘Jezus Overwinnaar’, tot het bombastische en meeslepende ‘Alle glorie’, die hij eveneens schreef met Kees Kraayenoord en Eline Bakker – tot het energieke en uptempo praise nummer ‘U troont’ – die ongetwijfeld zijn weg gaat vinden naar meerdere zangdiensten.

Dit album laat zien dat gepassioneerde aanbidding en thema’s als pijn en onbegrip elkaar niet uitsluiten, en dat allen een plek hebben in onze reis met God. De eerlijke thema’s die worden aangesneden op dit album zullen ongetwijfeld herkenning vinden bij de luisteraars.
“Ik ben” laat een kant zien van Reyer die we tot nu toe nog niet gezien hadden.

Bron: Reyer-Music