Aanslag Burkina Faso tekenend voor situatie christenen Afrika

0
302
Burkina Faso werd afgelopen weekend opgeschrikt door een aanslag op een katholieke kerk in het noorden van het land. Daarbij vielen zes doden. “Een heftige gebeurtenis voor een land dat niet vaak in nieuws komt als het om christenvervolging gaat. Toch laat deze aanslag opnieuw zien hoe christenvervolging in Afrikaanse landen steeds vaker de kop opsteekt”, stelt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling.

In de afgelopen drie jaren pleegden militante islamitische groepen meerdere aanslagen op kerken en openbare gebouwen in Burkina Faso. Tientallen mensen werden vermoord en anderen werden ontvoerd.

De meest recente aanslag was op 12 mei op een katholieke kerk in Dablo in het noorden van het land. Tussen de 20 en de 30 bewapende mannen verstoorden de mis in de kerk. Nadat ze zes mensen hadden gedood, zetten ze de kerk in brand. Onder de slachtoffers was ook de priester die de mis leidde. Na de aanslag op de katholieke kerk werden andere gebouwen geplunderd en in brand gestoken.

Twee weken eerder werd een Pinkstergemeente in Sargadji overvallen door bewapende mannen op motorfietsen. Zes mensen werden na de kerkdienst vastgenomen en gedwongen om zich te bekeren tot de islam. Onder de zes was de 80-jarige pastor Pierre Ouédraogo.  Hij had zich eerder al bezorgd uitgelaten over de veiligheid rondom zijn woonplaats. Hij kreeg het advies de regio te verlaten, maar weigerde. “Ik sterf liever voor mijn geloof dan dat ik de gemeenschap verlaat die ik al veertig jaar dien.”

De zes christenen weigerden hun geloof vaarwel te zeggen, waarna ze achter het kerkgebouw een voor een werden doodgeschoten. Een dag na de aanslag kwamen opnieuw strijders naar het dorp om christenen aan te vallen. De strijdende groepen kunnen ongestraft te werk gaan omdat er te weinig politie is.

Henri Yé, voorzitter van de Evangelische Raad van Kerken (FEME) zegt: “Dit is veel meer dan een aanval op een kerk in Sargadji. Dit is een aanval op onze waarden van tolerantie, vergeving en liefde. De vrijheid van religie is geschonden. Laten we God bidden om kracht om liefde te verspreiden en om eenheid voor land en kerk.”

Burkina Faso stond altijd bekend als het land waar aanhangers van verschillende godsdiensten harmonieus konden samenleven. Door de opkomst van radicaalislamitische groepen wordt de prille democratie in het land bedreigd.

In januari waarschuwde Open Doors bij de lancering van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging al voor de opmars van de radicale islam vanuit het Midden-Oosten naar de sub-Sahara t. Burkina Faso is een van de landen die door Open Doors wel in de gaten wordt gehouden. “Burkina Faso staat op plaats 61 als je de Ranglijst Christenvervolging verder doortrekt”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. Achttien van de 25 landen die net onder de top-50 staan, zijn landen die in de sub-Sahara liggen. Een aanslag als deze in Burkina Faso doet ons realiseren dat christenen op het Afrikaanse continent steeds vaker te maken krijgen met vervolging.”

Aanslagen Burkina Faso

12 mei 2019

– Aanslag op kerk in Dablo – zes doden

10 mei 2019

– Vier gijzelaars bevrijd door Franse leger

28 april 2019 – Aanslag op kerk in Sargadji – zes doden
Begin april 2019 – Aanslag op kerk met vier doden
Februari 2019 – Katholieke priester vermoord
3 juni 2018 – Pastor gekidnapt en later vrijgelaten
2017 – Aanslag op restaurant. 18 doden.
2018 – Aanslag op legerbasis en Franse ambassade – 8 doden, 80 gewonden

Januari 2016

 – Aanslag met 29 doden. En de ontvoering van een oud Australisch echtpaar. Jocelyn Elliott werd na een

maand vrijgelaten maar haar man Ken is nog vermist. Ze werken al vijftig jaar in het land.

Bron: Open Doors