Christenen in Burkina Faso opnieuw doelwit aanslagen

0
472
Burkina Faso

Voor christenen in Burkina Faso was het een bloedige week. Bij terreuraanslagen op verschillende kerken in het West-Afrikaanse land vielen zeker zeven doden.

In de noordoostelijke stad Sebba schoten onbekende gewapende mannen dinsdagnacht Lankoandé Babilibilé, diaken van een evangelische kerk, dood. Zijn voertuig werd later gebruikt om de evangelische voorganger Omar Tindano te ontvoeren, samen met twee van zijn dochters, zijn zoon en twee neefjes.

De twee dochters werden vrijgelaten en kwamen donderdagochtend ongedeerd weer thuis. Donderdagavond bleek echter dat Tindano was geëxecuteerd met zijn zoon en zijn twee neefjes, zo heeft de nieuwssite L’Observateur Paalga gemeld.

De aanvallen komen slechts enkele dagen na een aanslag op een protestantse kerk in het oostelijk gelegen Nagnounbougou. Onbekende gewapende daders op motoren vielen zondag (9 februari) binnen bij een kerkdienst. Volgens ooggetuigen werden ten minste twee kerkgangers doodgeschoten toen ze probeerden te vluchten door de aanvallers. Sinds december vorig jaar zijn in de noordoostelijke regio zeker veertien christenen door geweld omgebracht.

De christelijke bevolking in de regio is getraumatiseerd door de aanslagen, zei woordvoerder Illia Djadi van Open Doors tegen Radio Omega. “Zij weten niet hoe ze met al dit geweld moeten omgaan. Zelfs goede vrienden en leden van de plaatselijke kerk in Sebba zijn terughoudend om details met verslaggevers te delen, uit angst dat zij zelf een doelwit worden.”

Burkina Faso stond lang bekend als een religieus tolerante natie. Afgelopen jaar nam het geweld van extremistische moslimgroepen explosief toe. Het West-Afrikaanse land kwam op de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors binnen als de hoogste stijger en staat inmiddels op de 28e plaats van landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Een kwart van de ruim 20 miljoen Burkinezen is christen.

Bron: Open Doors