Congolese terreurgroep ADF zweert trouw aan IS

0
310
Islamitische terreurgroep ADF gaat onverminderd door met bloedige aanvallen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ook heeft ADF (Allied Democratic Forces) afgelopen april trouw gezworen aan Islamitische Staat. De overwegend christelijke bevolking van de provincie Noord-Kivu lijdt zwaar onder het geweld.

Sinds januari 2019 heeft ADF maar liefst 21 aanvallen uitgevoerd in de provincie. Bij deze aanvallen kwamen negentig inwoners om het leven en werden 131 mensen ontvoerd. Vanwege het geweld van ADF zijn al twaalfduizend Congolezen op de vlucht geslagen. Zij verblijven in vluchtelingenkampen, schoolgebouwen of bij familie.

IS-leider Abu Bakr Al-Baghadi kondigde de hernieuwde aanwezigheid van ADF in augustus 2018 al aan. Zowel de provincies Noord-Kivu als Zuid-Kivu maken deel uit van het kalifaat dat ze willen stichten in Congo.

Via de radio zei de ADF dat ze de lokale bevolking niet langer zullen aanvallen, maar dat ze zich gaan richten op de kerk en aan de kerk gelieerde instanties, zoals ziekenhuizen, scholen en bedrijven. Iedereen die op goede voet met de ADF wil staan, moet moslim worden.

Al jaren waarschuwt Open Doors voor een dergelijke uitbreiding van het territorium van islamitische terreurgroepen in Afrika. Een veldwerker van Open Doors reageert verontrust: “Laten we ons vereenzelvigen met de mensen in het noordoosten van de DRC. Bid, want de situatie verergert met de dag. Bid om wijsheid voor de nieuw verkozen president Tshisekedi in het aanpakken van het veiligheidsprobleem.”

Open Doors wil graag noodhulp bieden in deze regio, maar vanwege de lokale ebola-uitbraak is dit tot nu toe onmogelijk.

De drie bloedigste aanslagen in 2019:

15 januari: twaalf christenen vermoord in Mayisafi en honderdveertig gezinnen vluchten. Veertien mensen

worden ontvoerd, zeven van hen kunnen vier dagen later ontsnappen.

8 februari: bij gevechten tussen ADF en het leger komen zeven christenen om; vier vrouwen, twee oudere

mannen en een 3-jarig kind.

1 mei: de lichamen van twaalf mensen, onder wie tien christenen, worden gevonden in Matiba. De slachtoffers

waren op zoek naar eten. De aanvallers laten een briefje achter met de mededeling dat mensen weg moeten blijven uit het kalifaat.

Bron: Open Doors