Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

0
308

Religieuze leiders van over de hele wereld hebben een verklaring ondertekend waarin ze seksueel geweld in conflictsituaties veroordelen. De verklaring onderstreept in het bijzonder de kwetsbaarheid van vrouwen die tot religieuze minderheden behoren.

Verklaring is ‘mijlpaal’ in aanpak van geweld tegen vrouwen

Open Doors noemt de verklaring “een mijlpaal in de erkenning van de dubbele kwetsbaarheid van christelijke vrouwen”. De organisatie, die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, wijst erop “hoe seksueel geweld op basis van geslacht verbonden is aan godsdienstvrijheid als een mensenrecht”. Voorbeelden daarvan zijn ontvoeringen van christelijke vrouwen en meisjes door militante groepen als Boko Haram en IS, die hen uithuwelijken en dwingen tot bekering tot de islam.

‘Red Wednesday’
De verklaring is vorige week aangenomen door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het document is gepubliceerd voorafgaand aan ‘Red Wednesday’, een dag waarmee Kerk in Nood de wereldgemeenschap bewust wil maken van de afnemende vrijheid van godsdienst. Overal ter wereld worden vandaag (woensdag 25 november) gebouwen rood verlicht om daaraan te herinneren. Red Wednesday valt dit jaar samen met de Dag tegen Vrouwengeweld van de Verenigde Naties.

Religieuze leiders worden in de verklaring opgeroepen naast regeringen te staan om te voorkomen dat seksueel geweld op grond van geslacht plaatsvindt. Naast de belofte om slachtoffers te steunen, vraagt de verklaring om erkenning “dat het aanhangen van een geloof of overtuiging op zich kan resulteren in extra kwetsbaarheid”.

“Onderzoek uit zeventig landen waar de vervolging het ernstigst is, toont steevast aan dat vervolgers bewust onderscheid maken als zij mannen of vrouwen aanvallen”, meldde Open Doors eerder dit jaar in haar genderspecifieke analyse van religieuze vervolging. Daders profiteren in het bijzonder “van de bestaande kwetsbaarheden van elk geslacht”.

Helene Fisher, die voor Open Doors onderzoek doet naar gender-gerelateerde geloofsvervolging, stelt dat de verklaring “een unieke kans” is voor regeringen en religieuze leiders om de handen ineen te slaan bij de aanpak van geweld tegen vrouwen uit godsdienstige minderheden. Zij voegt eraan toe dat de bescherming van deze vrouwen lokaal moet beginnen.
Open Doors in het Verenigd Koninkrijk en Ierland roept andere christelijke organisaties en religieuze leiders op steun te betuigen aan de verklaring.

Training voor vervolgde mannen en vrouwen
Open Doors ontwikkelde een cursus die lokale voorgangers in landen waar christenen onder druk staan vanwege hun geloofondersteunt. “De zogeheten Restorations-training kijkt naar wat de cultuur zegt over wat het betekent om een man of een vrouw te zijn, en vervolgens wat het betekent in een Bijbels kader”, legt opsteller Elizabeth Miller uit. Het doel is kerkgemeenschappen veerkrachtiger te maken. “Veerkracht is niet vanzelfsprekend – zelfs niet voor christelijke gemeenschappen. Door geestelijke vernieuwing zullen we groeien in eenheid en kracht, zodat we standvastig blijven in tijden van tegenstand en de Here God kunnen verheerlijken”, aldus Miller en Fisher.

Bron: Open Doors / Fotobijschrift: Vrouwen in het noorden van Nigeria zijn bezig een maaltijd klaar te maken. In dit gebied terroriseert de extremistische beweging Boko Haram de christelijke minderheid, onder meer door vrouwen en meisjes te ontvoeren.