Kerken in Oost-Oekraïne staan onder toenemende druk

0
569

De druk op protestantse kerken in de regio Donbass (Oost-Oekraïne) neemt toe. De zelfverklaarde Donetsk Volksrepubliek (DPR) sluit bij kerken water en elektriciteit af, leggen boetes op en verstoren kerkdiensten.

Forum18, een in Oslo gevestigde organisatie die opkomt voor godsdienstvrijheid, spreekt van ‘toenemende intimidatie’ tegen kerken. In de door rebellen bezette gebieden van Luhansk en Donetsk zijn afgelopen maanden voorgangers en kerkleden tijdelijk opgepakt, zonder dat tegen hen een aanklacht is ingediend.

Vanaf 2018 zijn religieuze gemeenschappen die niet bij het Patriarchaat van Moskou waren aangesloten, verplicht zich opnieuw te registreren. Slechts enkele kerken konden hun registratie vóór de deadline van maart 2019 goedgekeurd krijgen. Sindsdien hebben de overige kerken in toenemende mate te lijden onder intimidaties.

In december kreeg een pinkstervoorganger in Makeyevka een boete van 3400 Russische roebels. De straf staat ongeveer gelijk met een half maandloon voor een arbeider. De predikant is beboet voor ‘werken zonder toestemming’.

Ook op andere manieren krijgen kerken met repressie te maken in de internationaal niet-erkende republiek. Twaalf boeken, die waren uitgegeven door baptistenkerken, werden verboden. Daaronder was ook een uitgave van het bijbelboek Johannes, dat een “extremistisch” karakter zou hebben.

Zes jaar geleden leidden anti-regeringsprotesten tot een door Rusland gesteunde opstand in de Oekraïense provincies Donetsk en. Sindsdien is een stille oorlog gaande in de regio, waar separatisten tegen de zin van Oekraïne onafhankelijke republieken hebben uitgeroepen.

Bron: Open Doors / Foto: Pixabay.com