Sommige dingen koop je niet met geld

0
644

“Jongeren ontdekken tijdens werkvakanties dat armoede, onrecht of verdriet de ander geen tweederangs mens maakt.” Dit valt op te maken uit het jaarverslag 2019 van Stichting Livingstone, gespecialiseerd in werkvakanties sinds 1999. Livingstone vierde in oktober haar 20-jarig bestaan. In die 20 jaar gingen ruim 8000 reizigers op werkvakantie naar 174 projecten in 45 landen.

De schepping en elkaar
tot bloei brengen.

Het afgelopen jaar organiseerde Livingstone werkvakanties naar onder andere Moldavië, Roemenië, Wit-Rusland, Gambia, Oeganda, Italië en Portugal. Livingstone werkt rechtstreeks samen met schooldirecteuren, welzijnswerkers, hulpverleners en dominees uit de lokale gemeenschap. Deze initiatiefnemers dragen elk op een bijzondere manier zorg voor hun eigen gemeenschap en/of hun leefomgeving. Livingstone ondersteunt in vriendschap, werkbudget en extra handen. Samen kom je verder, merken beide partijen steeds weer en dat werkt inspirerend voor alle betrokkenen.

Via haar werkvakanties betrekt Livingstone jongeren bij haar missie: de schepping en elkaar tot bloei brengen. Zoals in Porto (Portugal) waar jongeren werkten aan de realisatie van een tweedehands kledingwinkel. Door het samenspel van mensen, de daadkracht en creativiteit van de lokale staf en van de jongeren, werd de nieuwe winkel een ‘plaats van vriendschap’ – veel meer dan een tweedehands kledingwinkel alleen. ‘Some things you cannot buy with money’, aldus de locale partner.

In Crasnoarmeiscoe, een dorpje in het straatarme Zuid-Moldavië, is een multifunctionele dagopvang gerealiseerd. Er is een hoopvolle plek ontstaan voor jong en oud om zich thuis te voelen, om gezien en gehoord te worden en zich te ontwikkelen.

In Zuid-Oeganda, locatie Mpigi, waar het niet vanzelfsprekend is dat ieder kind naar school kan gaan, is door een 3-jarige samenwerking met een Nederlandse kerk de afgelopen jaren verder een middelbare school afgebouwd. Compleet met scheikundelaboratorium, examenhal en zonnepanelen op het dak. Deze school kreeg een officiële registratie van de overheid. Eind 2019 kon men voor het eerst examens doen in de eigen school.

Het jaarverslag van dit jubileumjaar is als PDF te vinden op www.lst.nl/verslag.

Bron: Stichting Livingstone