Na vier jaar geen teken van leven van pastor Koh uit Maleisië

0
523

Op zaterdag 13 februari is het precies vier jaar geleden dat de Maleisische dominee Raymond Koh verdween. Hij werd op klaarlichte dag klemgereden en meegenomen, en sindsdien hebben zijn vrouw Susanna en hun twee dochters Esther en Elisabeth geen enkel teken van leven meer vernomen. De ontvoering leek op een militaire operatie en werd vastgelegd door beveiligingscamera’s.

Onderzoek van de Maleisische mensenrechtencommissie Suhakam wijst uit dat het zou gaan om overheidsagenten die de predikant in februari 2017 hebben ontvoerd. Suhakam deed een jaar lang onderzoek naar de zaak. Na Koh’s plotselinge verdwijning ontbreekt ieder spoor van hem. Het is onduidelijk of hij nog in leven is. Van de zijde van de Maleisische politie bleef het stil.

Wanhoop

Zijn vrouw Susanna Koh is de wanhoop nabij. “Het is verschrikkelijk om zonder informatie verder te moeten leven. We hebben helemaal nooit meer iets van hem gehoord. Dat is afschuwelijk”, zegt ze. “We hebben het nodig te weten wat er is gebeurd. Mijn man zette zich in voor de armen in onze stad, hij was pastor van een aantal huiskerken in de hoofdstad Kuala Lumpur. Hij was een kerkstichter die letterlijk in de praktijk bracht wat hij preekte. Hij kwam zelfs een keer thuis zonder overhemd. Hij had het weggegeven aan iemand anders die het volgens hem meer nodig had. Zo was hij, heel zorgzaam. Gericht op de noden van anderen.”

Open Doors vraagt opnieuw aandacht voor de vermissing van Koh, evenals voor drie andere ontvoeringen in Maleisië. De minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken worden vanuit diverse landen benaderd om opheldering te geven.
Ook is er contact met de Ambassade van Maleisië in Nederland en met het ministerie van Buitenlandse Zaken om zo vanuit diverse kanten aandacht te vragen voor deze al jaren schrijnende situatie. Directeur Maarten Dees van Open Doors: “Wij roepen de regering van Maleisië op om haar beloften na te komen en Raymond Koh en de andere verdwenen mensen te lokaliseren en hen te herenigen met hun geliefden. We hopen van harte dat er duidelijkheid komt.”

Opheldering

Met de steun van kerken en advocaten probeert Susanna Koh in Maleisië opheldering te krijgen over het lot van haar man. Leeft hij nog? Wat is er met hem gebeurd? “In tegenstelling tot het onderzoek van Suhakam hebben we nog geen enkele update van de politie gehad. Een speciale eenheid onderzocht de verdwijningszaak, maar tot op de dag van vandaag zijn ze niet met een rapport naar buiten gekomen.”

In februari 2020 heeft Susanna Koh een rechtszaak aangespannen tegen een aantal voormalig politieofficieren in Kuala Lumpur. ‘’We kunnen niet anders. We hebben opheldering nodig. De advocaten hebben alle informatie aangeleverd, maar een jaar na dato wachten we nog steeds tevergeefs op een oproep voor verhoor.”

Dochter Esther vertelt geëmotioneerd dat ze de periode na de verdwijning al vier jaar lang ervaart als een grote berg die pal voor haar neus staat. ‘’We kunnen helemaal niks doen om hem te verplaatsen.”

Bron: Open Doors