Pastor Centraal-Azië ‘onschadelijk’ voor maatschappij dankzij pensionering

0
295
Centraal-Azië – Sinds Anastasia, een pastor in Centraal-Azië, met pensioen is gegaan, houdt de geheime dienst haar niet meer in de gaten. “Je bent nu met pensioen en dus niet meer schadelijk voor de maatschappij’, vertelden ze haar.

Anastasia* lacht bij het horen van het nieuws: “In Gods Koninkrijk ga ik niet met pensioen. Sterker nog, ik ga op volle kracht de huiskerken in mijn land dienen.” Een team van Open Doors bezocht Anastasia en vroeg haar hoe het mogelijk is dat ze zo krachtig in haar bediening staat. “We houden van het Woord van God”, reageerde Anastasia. “Elke dag nemen we tijd om in de Bijbel te lezen. Daarna ga ik aan het werk om de huiskerken te helpen. Tijd met Gods Woord geeft de nodige energie om het evangelie te verkondigen.”

Het werk van Anastasia begon met een klein winkeltje. Ze verkocht groenten, brillen en cosmetica. Haar klantenkring groeide en klanten vertelden haar over hun problemen.

Anastasia vertelde op haar beurt dat er Een is die hen kon helpen. Langzaam maar zeker ontstond er een Bijbelkring en ontdekte Anastasia dat ze een talent had om mensen uit de Bijbel te leren. Na een gesprek met een zigeunerin kwamen de broers van deze vrouw tot geloof. Dat maakte zoveel indruk dat de hele familie van zestig personen christen werd. Uit deze groep mensen ontstond haar eerste huiskerk.

Momenteel leidt ze vijf Bijbelstudiegroepen. Ze vertelt: “Er is altijd spanning in een familie als een van hen christen wordt. De bekeerling is blij met zijn of haar nieuwe geloof, maar verdrietig over de ontstane spanning. Onlangs werden we zelfs beschuldigd van terrorisme. Ik kan er nu om lachen en dat vind ik ook de beste manier om met zulke dingen om te gaan.”

De kerk in Centraal-Azië lijkt veel op de kerk uit het boek Handelingen uit de Bijbel. Christenen worden vervolgd en betalen een hoge prijs voor hun geloof. Ook moeten ze nog groeien in hun geloof. In de regio is er een groeiende behoefte aan Bijbeltraining en geschoolde leiders. Open Doors voorziet de groeiende kerk hierin.
Wegens veiligheidsredenen is het niet mogelijk een land te noemen in dit artikel. De volgende Centraal-Aziatische landen staan op de Ranglijst Christenvervolging: Oezbekistan-17, Turkmenistan-23, Tadzjikistan-29, Kazachstan-34, Azerbeidzjan-50.

Bron: Open Doors / *Schuilnaam