Turkse protestanten ervaren groeiende haat

0
317
Sinds de rechtszaak tegen de Amerikaanse pastor Brunson ervaren Turkse protestantse kerken meer agressie. Kerkleiders omschreven het vorige week als een ‘klimaat van onveiligheid’ voor hun kerken en kerkleden.
 
De gezamenlijke Turkse protestantse kerken schrijven in het “2018 Human Rights Violations Report” dat hatelijk taalgebruik tegen christenen in lokale en nationale media en op social media is toegenomen.
 
De kerkleiders constateren ook dat media kerken en christenen gelijkstelt aan terroristische groepen. Deze beschuldigingen worden niet onderbouwd en de 150 kerken krijgen niet de gelegenheid om in de media te reageren of om rectificatie te vragen. In de Turkse media verschenen ook persoonlijke gegevens (en foto’s) van kerken en gelovigen in een negatieve context. Een publicatie vermeldde de naam van een protestantse christen en de naam van zijn bedrijf en in de tekst werd hij beschuldigd van het steunen van een terroristische groep. Na deze publicatie wilden een aantal bedrijven geen zaken meer met hem doen.
 
Twaalf jaar geleden maakten deze kerken een soortgelijke toename in hatelijke publiciteit mee. Kort daarna werden drie christenen in Malatya, Zuid-Turkije op wrede wijze vermoord.
 
Het rapport schrijft ook over onopgeloste problemen in de afgelopen jaren. Ook erkent de overheid de Associatie van Protestantse Kerken niet als een vertegenwoordiging van de 150 aangesloten kerken. De meeste van deze kerken bevinden zich in Istanboel, Ankara en Izmir. Slechts tien kerken hebben een eigen gebouw.

In november 2017 werd een steen door de ruit van de Salvatorkerk in Malatya gegooid. De kerk reageerde met deze tekst: “Zegen wie u vervloeken, bid voor wie u mishandelen” – Jezus Christus. (foto WWM)

Bron: Open Doors