Actie Gasvrij

0
339
De helft van alle nieuwbouwwoningen wordt nog steeds gebouwd met een aardgasaansluiting. Terwijl Nederland van zijn gasverslaving af moet en de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, blijven er structureel woningen bijkomen die op gas koken en stoken. Sterker nog, huizenkopers hebben soms niets te kiezen en krijgen die gaskraan tegen wil en dank. Daarom startte Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber in mei 2018 de actie Gasvrij.

Carla Dik-Faber: “Bijna wekelijks hoor ik ze: verhalen van mensen die een nieuwbouwwoning gekocht hebben mét gasaansluiting. Niet dat die mensen er om gevraagd hebben, sterker nog; veel bewoners willen juist van het gas af. Mensen die graag een andere warmtevoorziening in hun huis willen omdat ze toekomstbestendig willen wonen, krijgen simpelweg te horen dat dat niet gaat lukken. De plannen zijn gemaakt, de tekeningen zijn af en de vergunningen zijn rond. Helaas, die gasaansluiting komt er gewoon. Alsof je in 2018 een product voor het verleden in plaats van de toekomst koopt.”

De ChristenUnie vindt dat klimaatverandering en aardbevingen in Groningen te urgent zijn om nog te dralen. De gaskraan in Groningen gaat dicht en daar horen onze nieuwe woningen bij te passen. Ook de bouwplannen die al in de pijplijn zitten, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. We moeten van gasdwang naar gasvrij. Dat kúnnen we niet langer uitstellen.

Daarom start ik de ACTIE GASVRIJ. Wil je gasvrij wonen, maar heb je niets te kiezen en krijg je die gasaansluiting tegen wil en dank, laat het mij dan weten op gasvrij@christenunie.nl. Ik verzamel alle verhalen in een speciaal Groenboek en bied die aan aan onze minister én aan jouw lokale ChristenUnie-fractie. Mail naar gasvrij@christenunie.nl. Samen krijgen we die gaskraan dicht.