Christelijk Noodhulpcluster maakt verschil op Sulawesi

0
272
Ondanks de moeilijke omstandigheden verleent het Christelijk Noodhulpcluster hulp op Sulawesi na de aardbeving en tsunami. Via Indonesische kerken en lokale christelijke organisaties is direct na de aardbeving medische zorg, eten, drinken en voorlopig onderdak zoals zeilen en tenten verstrekt. “Er is nog zeker twee maanden urgente noodhulp nodig”, zegt Yusak Tampai van het Indonesische Leger des Heils. “Tegelijk is het bemoedigend om onze lokale hulpverleners zo sterk te zien.”
 
Het Christelijk Noodhulpcluster (bestaande uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord & Daad en ZOA) werkt via Indonesische kerken en christelijke organisaties die dichtbij het rampgebied zitten en daardoor snel levensreddende hulp kunnen bieden met bijvoorbeeld voedseldistributies en gezondheidszorg. Ook organisaties en kerken uit andere delen van Indonesië hebben onmiddellijk personeel en materiaal gestuurd.
Eén van de partners is de lokale afdeling van het Leger des Heils. De leider van het Indonesische tak, luitenant-kolonel Yusak Tampai, vertelt geëmotioneerd over zijn terugkeer naar zijn geboortehuis Palu, dat nu in puin ligt: “Ik moest huilen… Enkele familieleden waren nog vermist, maar werden uiteindelijk gevonden – sommigen met verwondingen. Het was verschrikkelijk om mijn vaderstad zo verwoest te zien. Tegelijkertijd was het juist erg bemoedigend om onze mensen zó sterk te zien.”
 
Professioneel
Medische zorg is hard nodig op Sulawesi nu overheidsziekenhuizen nauwelijks functioneren na zware beschadiging door de aardbeving. “De lokale afdeling van het Leger des Heils in Palu heeft de medische expertise in huis om dit op te pakken”, zegt KlaasJan Baas, woordvoerder van het Christelijk Noodhulpcluster. “Met onze steun hebben ze onder andere vijf medische outreach teams samengesteld die naar de moeilijk bereikbare gebieden op Sulawesi gaan. Ook kopen ze medicijnen aan en bevoorraden daarmee ziekenhuizen. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp, pastorale zorg en trauma-counseling.”

In 2016 is er een netwerk opgericht van Indonesische kerken en christelijke organisaties om snel noodhulp te kunnen verlenen na een ramp. Hulpteams uit dit netwerk hebben in de eerste week na de ramp eten, water en zeilen uitgedeeld. Ook hebben ze noodkeukens opgezet en medische hulp geboden. Volgens de hulpverleners is er nog veel meer hulp nodig om alle mensen in het rampgebied goed te kunnen helpen.
 
Tweede fase
Na de eerste noodhulp is de ramp nog lang niet voorbij, weet KlaasJan Baas: “Na de Nationale Actie op woensdag zal Sulawesi misschien snel uit het nieuwsbeeld verdwijnen. Maar hulp blijft nodig omdat er zoveel basisvoorzieningen kapot zijn. Als we genoeg giften ontvangen gaan we een aantal ziekenhuizen herstellen, maar ook zorgen voor schoon water, hygiëne en toiletten. Ook denken we aan het neerzetten van voorlopige noodwoningen en tijdelijk onderdak voor bijvoorbeeld scholen.”
 
Media aandacht op 10 oktober
Woensdag 10 oktober staat Groot Nieuws Radio de hele dag in het teken van de noodhulpactie van het cluster voor Sulawesi. Ook het programma Uitgelicht op Family7 (woensdag 20.30 uur) en BEAM live (19.30 uur live op internet) besteden aandacht aan de ramp en de hulp die het cluster biedt.
 
Giften aan een van de deelnemende organisaties kunnen worden overgemaakt via de website van het Christelijk Noodhulpcluster.