Al sinds 2015 bevechten vier verschillende partijen elkaar om de macht over Jemen. Deze alles vernietigende oorlog maakt voedsel verbouwen bijna onmogelijk. Grote delen van de bevolking raken ondervoed. Vooral veel jonge, kwetsbare kinderen sterven als eerste.
Stilte doorbreken
“We kregen uit ons netwerk steeds meer signalen over de enorme omvang van deze humanitaire ramp in Jemen”, vertelt Peter Beker van EO Metterdaad. ,,Omdat er bijna geen journalisten het land in of uit komen, blijft de dagelijkse ellende van de Jemenieten vrijwel onbekend bij het grote publiek. Met onze campagne willen we de stilte rond deze ramp doorbreken.”
Filmpjes en artikelen
Het was ook voor EO Metterdaad onmogelijk om met een tv-ploeg Jemen in te komen. Daarom zet de stichting zo veel mogelijk andere media in om deze vergeten oorlog in Nederland op de kaart te zetten. Dat varieert van advertenties en campagnefilmpjes op sociale media tot verdiepende artikelen in EO Visie Magazine.
Partner ZOA
Bij het organiseren van de voedselhulp voor de ondervoede bevolking, werkt EO Metterdaad ter plekke samen met hulporganisatie ZOA. Die voorziet ook in schoon drinkwater. Dat is van levensbelang om de verdere uitbraak van bijvoorbeeld cholera te voorkomen.
Over EO Metterdaad
EO Metterdaad werft via tv, radio en andere media fondsen voor internationale hulpverleningsprojecten. Geven voor Jemen kan via NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Jemen.
Op metterdaad.nl/jemen staat meer informatie.
Foto: ZOA medewerkers meten ondervoeding bij kinderen in Jemen, om hen daarna op te nemen in een voedselprogramma. Door een verwoestende oorlog dreigen 8,4 miljoen Jemenieten van de honger om te komen.