Begin oktober kregen ze te horen dat ze binnen 60 dagen hun werkzaamheden moesten beëindigen, aldus de persvoorlichter van World Vision, Iris Manner (uit Friedrichsdorf in de buurt van Frankfurt am Main), tegenover het evangelische persbureau Idea.
De organisatie heeft zich aan deze termijn gehouden en tot 30 november zo hard mogelijk gewerkt om de overgebleven projecten ten behoeve van kinderen, gezinnen en gemeenten zo goed mogelijk af te ronden of over te dragen.
De officiële verklaring voor het verbod was een ontoereikende registratie. De regering had World Vision en andere hulporganisaties al in december 2017 hiermee gedreigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had als verklaring gegeven dat ze meer hadden gedaan dan waarvoor ze bevoegd waren.
World Vision heeft in de volgende negen maanden er alles aan gedaan om het verbod van tafel te krijgen, aldus mevrouw Manner, maar zonder resultaat. De organisatie kreeg de mededeling dat er na zes maanden een nieuwe poging gedaan mocht worden om zich opnieuw te registreren. World Vision is, naar eigen zeggen, sinds 2005 actief geweest in Pakistan.
De nadruk lag op directe hulp bij rampen en ontwikkelingsprojecten op het terrein van onderwijs, medische verzorging en betere voeding. In de afgelopen drie jaar hebben ongeveer 800.000 mensen hulp ontvangen.
Strijders voor mensenrechten: de Pakistaanse staat tolereert steeds minder
De mensenrechtenorganisatie ‘Human Rights Watch’ is van mening dat het optreden van de Pakistaanse regering doet vermoeden dat een goeddoordachte strategie ten grondslag ligt aan het plan om de burgerrechten verder aan banden te leggen. Het zou wel eens een teken kunnen zijn dat er steeds minder bewegingsruimte komt voor personen en organisaties. Aldus de persvoorlichter Wolfgang Büttner (Berlijn) tegenover Idea. Van de 174 miljoen inwoners van Pakistan zijn ongeveer 95 procent moslim, 2 procent christen en 2 procent Hindoe.
Van de 174 miljoen inwoners van Pakistan zijn ongeveer 95 procent moslim, 2 procent christen en 2 procent Hindoe. Foto: pixabay.com
Met toestemming overgenomen van persbureau: Idea.de / Vertaling: Henk de Ruijter.