In februari 2015 werd Wana bevrijd uit handen van de rebellen en sindsdien zijn meer dan 1.400 families teruggekeerd. Deze mensen hebben dringend hulp nodig op het gebied van gezondheid en hygiëne. Veel mensen kwamen terug naar een geplunderd of vernield huis. De stroom is afgesneden en hun levensonderhoud is verdwenen. In de gezondheidskliniek van Wana zijn medicijnen en apparatuur geplunderd of beschadigd.
Medair gaat hygiënepakketten distribueren met onder meer zeep, shampoo en vrouwenproducten. Ook wordt een screeningsprogramma uitgevoerd om de uitbraak van schurft aan te pakken. Medair ondersteunt de plaatselijke kliniek die te weinig medewerkers en te weinig geld heeft. Ze biedt gezondheidszorg aan dagelijks ongeveer 90 patiënten uit Wana en de omliggende dorpen.
“Het leven in Wana is zwaar. Families komen in het gunstigste geval terug in een geplunderd huis. In het ergste geval is hun huis compleet verwoest,” vertelt Chappy Rago, onderdakmanager van Medair. “En de noodhulp laat soms op zich wachten doordat het zo dichtbij de frontlinie gevaarlijk is. De frontlinie wijzigt voortdurend doordat het conflict zich blijft verplaatsen. Dit zijn moeilijk bereikbare plekken waar veel mensen in nood verkeren.”
In augustus 2014 trokken rebellen door Wana en joegen duizenden mensen op de vlucht. Sommigen van hen kwamen vast te zitten in het nabijgelegen Mosul. Nu Wana is terugveroverd, de explosieven zijn opgeruimd en de frontlinie op afstand blijft, beginnen de families terug te komen.
Een plaatselijke boer vertelde Medair dat hij uit Mosul ontsnapt is en dat hij naar Wana is teruggegaan toen hij hoorde dat de stad bevrijd was. “Toen we vorig jaar uit Wana moesten vluchten, was Mosul bezet door IS. Maar overal waren gevechten, dus we konden alleen naar Mosul toe,” vertelt de boer. “Het was alsof we stikten daar. Toen we hoorden dat ons gebied bevrijd was, maakten we plannen om terug te gaan. Toen ik weer in Wana kwam, zag ik dat sommige huizen opgeblazen waren. De dood was overal. Nu beginnen we ons hier veiliger te voelen, bevrijd.”
Sinds het geweld tussen gewapende groepen en het regeringsleger oplaaide, zijn meer dan 2,7 miljoen mensen in Irak dakloos geraakt. Miljoenen mensen hebben noodhulp nodig.
Medair helpt mensen in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen. Klik hier voor meer informatie over het werk van Medair in Irak.