Medair in actie tegen cholera in Zuid-Sudan

0
205
In Zuid-Sudan woedt de langste en grootste uitbraak van cholera sinds de onafhankelijkheid van het land. Gevreesd wordt dat de uitbraak tijdens het komende regenseizoen zal verergeren. Het land had al te kampen met grote noden en een ernstige voedselcrisis. De internationale noodhulp- en herstelorganisatie Medair doet al het mogelijke om de mensen te helpen overleven en de uitbraak te stoppen.

Slechte sanitatie, gebrek aan veilig drinkwater en grootschalige ontheemding hebben een rol gespeeld bij de uitbraak van cholera in juli 2016. Dat gebeurde een week nadat gevechten oplaaiden in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan. De zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich via water en heeft de loop van de rivier de Nijl gevolgd naar veel andere delen van het land. Het aantal gevallen van cholera is aan het einde van het droge seizoen nog niet eerder zo groot geweest.

Naar schatting heeft 74% van de inwoners van Zuid-Sudan geen toegang tot geschikte sanitatie en drinkt ongeveer 59% van de mensen elke dag onveilig water. Hierdoor is een situatie ontstaan waarin cholera zich gemakkelijk kan verspreiden.
 
Verder is de toegang tot gezondheidszorg zeer beperkt in veel delen van het door oorlog verscheurde land. Veel mensen leven op uren of zelfs dagen lopen van een gezondheidszorg locatie. “Een ziekte zoals cholera kan binnen enkele uren dodelijk zijn. In een situatie waarin mensen uren moeten lopen naar een gezondheidszorg locatie is dat uiterst zorgwekkend,” zegt dr. Liz Lewis, gezondheidsadviseur van Medair in Zuid-Sudan.
 
Het choleraonderzoeksteam van Medair heeft honderden vermoedelijke gevallen van cholera vastgesteld en berichten gehoord over vele doden in een afgelegen en moeilijk bereikbaar deel van Ayod County (in de moerassen van Jonglei).
 
Dr. Liz Lewis: “De mensen in dit getroffen gebied hebben alleen vuil water uit het moeras te drinken. De moerassen worden ook voor defecatie gebruikt. Dit is een serieuze bron van besmetting en omdat er heel weinig gezondheidszorg in het gebied beschikbaar is, lopen veel levens acuut gevaar door de cholera.”

Om de uitbraak in Ayod in te dammen is Medair bezig om een cholerabehandeleenheid op te zetten en om toegang tot veilig water en sanitatie te garanderen. Vanwege de beperkte toegankelijkheid werkt Medair nauw samen met de getroffen gemeenschap om gebruik te maken van de inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers lopen lange afstanden naar trainingslocaties en halen materialen voor preventie en behandeling van cholera op. Op die manier kunnen ze levensreddende gezondheidszorg naar hun gemeenschappen brengen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Medair gevraagd om grootschalige campagnes uit te voeren voor orale choleravaccinatie van de meest kwetsbare groepen die lijden onder de uitbraak. In februari heeft Medair in twee dagen 30.772 mensen gevaccineerd tegen cholera in een zeer afgelegen gebied, waar het Wereldvoedselprogramma een telling uitvoerde. Momenteel vaccineert Medair tot 85.000 mensen in het ontheemdenkamp Mingkaman, waar een uitbraak van cholera woedt. Dit biedt twee jaar lang bescherming tegen de dodelijke bedreiging van cholera.