In Israël is men verdeeld enthousiast over Trumps uitspraken. Hier vraagt men zich af of Washington de uitspraak van Trump later zal gebruiken om concessies af te dwingen in een nieuw vredesproces. Trump blijft een zakenman en een gewiekste onderhandelaar. Dit Jeruzalem-gebaar zou wel eens de perfecte troef kunnen zijn in de onderhandelingen, waarmee de vrede misschien toch kan worden afgedwongen.
Na de jaarwisseling beklaagde Trump zich via zijn geliefde medium Twitter over Pakistan en de Palestijnse Autoriteit. Het zijn volgens hem landen die niet dankbaar zijn voor de omvangrijke financiële hulp die ze krijgen. Middenin zijn digitale woede-uitbarsting stond een zinnetje dat de aandacht van de Israëli’s wekte. De president schreef: ‘We hebben Jeruzalem, de moeilijkste factor in de onderhandelingen, van tafel gehaald, maar dat heeft Israël meer gekost.’
Gelukkig begrijpt Trump dat de Palestijnse Autoriteit geen eerlijke vredesonderhandelaar is (wat uit de rest van zijn tweet bleek) en dat Israël de PA onder de huidige omstandigheden niets zou moeten geven. Toch is het nu de vraag of Trumps verklaring Israël nog duur zal komen te staan.
Voormalig ambassadeur in de VS, Yoram Ettinger, klinkt optimistisch. Volgens hem heeft Israël niets te vrezen. Hij zei tegen onze verslaggever: ‘Wat Trumps bedoelingen zijn, moeten we nog even afwachten. Je moet altijd op het ergste voorbereid zijn, ook Amerika moeten we zo benaderen. Dan zullen we positief verrast zijn als we merken dat Trump Israël niet onder druk wil zetten.’
De meeste Israëli’s moeten eerst wennen aan die gedachte. Ze zijn te vaak door de voormalige presidenten Clinton, Bush en Obama misleid. Waarom zou de huidige president plotseling tegen de internationale stroom in willen zwemmen? Ettinger denkt dat het goed is voor de VS. Als zakenman is Trump zich daar volledig van bewust, want hij denkt anders dan een politicus die zich door actuele trends laat meeslepen.
Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)