Dode Zeerollen worden gedigitaliseerd

0
165
Computerwetenschappers en -geleerden die betrokken zijn bij de Dode Zeerollen beginnen een nieuw project, waarin de inhoud van deze rollen wordt geüpload naar een speciale digitale omgeving. Dit maakt een grondiger studie van de rollen mogelijk, evenals een betere en baanbrekender analyse en inzicht in deze oude manuscripten.

Zeventig jaar na de ontdekking van de rollen in 1946 worden geavanceerde digitale instrumenten ontwikkeld om de relatie tussen de duizenden fragmenten van deze rollen met bijbelteksten en andere handschriften te ontdekken. Het doel is een dynamisch virtueel werkgebied te maken, waardoor productie en publicatie van een nieuwe generatie updatebare digitale versies van de rollen mogelijk wordt gemaakt.

Aan dit Duits-Israëlische project zullen onderzoekers van de Akademie der Wisschenschaften uit Göttingen, de Israëlische Oudheden Autoriteit, de Universiteit van Tel Aviv en de Universiteit van Haifa samenwerken. Later zullen dan onderzoekers over de hele wereld gelijktijdig deze teksten verder bestuderen.