Senatoren: Trump, houd uw Ambassade-belofte

0
182
Drie prominente Amerikaanse senatoren hebben een wet voorgesteld om de nieuwgekozen president Donald Trump te stimuleren zich aan zijn belofte te houden om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.

Deze Jerusalem Embassy and Recognition Act (Wet op de ambassade en de erkenning van Jeruzalem) erkent Jeruzalem officieel als de hoofdstad van Israël en verplicht het Witte Huis om de Amerikaanse ambassade naar de Heilige Stad te verplaatsen. Zoals de meeste landen, verplaatsten de VS hun ambassade begin jaren 1980 naar Tel Aviv, als protest tegen de annexatie door Israël van de oostelijke helft van Jeruzalem.

De Jerusalem Embassy Act (Wet op de ambassade in Jeruzalem) van 1995, die sterk overeenkomt met het huidige wetsvoorstel, verplicht de regering van de VS eveneens om zijn ambassade opnieuw in de Israëlische hoofdstad te vestigen. Maar verschillende achtereenvolgende presidenten deden een beroep op het belang van de ‘nationale veiligheid’ om de verplaatsing onbeperkt uit te stellen.

Trump beloofde dat hij een eind zou maken aan dat beleid en de ambassade nu eindelijk te verplaatsen. Maar men maakt zich zorgen dat Trump, zodra hij president is, net als zijn voorgangers vanuit allerlei hoeken onder druk zal worden gezet om van gedachten te veranderen.

De senatoren Ted Cruz (Republikein-Texas), Marco Rubio (foto met Netanyahu – Republikein-Florida) en Dean Heller (Republikein-Nevada) hebben een nieuw wetsvoorstel ingediend om dat te voorkomen. De verplaatsing van de ambassade zou ‘een belangrijke belofte vervullen die Amerika meer dan twintig jaar geleden deed, maar nog steeds niet heeft vervuld,’ aldus Heller. Rubio voegde toe: ‘Het wordt tijd dat het Congres en de aanstaande president het gat in de wet dichten, waarmee presidenten van beide partijen de wet konden negeren en de terechte verplaatsing van onze ambassade meer dan twintig jaar konden vertragen.’