ETF Leuven stelt milieu-ethicus Michael Northcott aan

0
382

Gerenommeerd Brits hoogleraar vervoegt vakgroep Systematische Theologie

De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven stelt per 1 december 2019 prof. dr. Michael Northcott aan als halftijds gasthoogleraar. Northcotts wetenschappelijke werk richt zich op de vraag hoe vanuit het christelijk geloof kan worden bijgedragen aan de huidige milieu-ethiek.

Prof. dr. Northcott (1955) behaalde zijn doctoraat in 1983; vanaf 1989 tot en met 2017 was hij werkzaam aan de Universiteit van Edinburgh, vanaf 2007 als hoogleraar ethiek. Onder zijn vele publicaties behoren de toonaangevende boeken The Environment and Christian Ethics (Cambridge University Press, 1996), A Political Theology of Climate Change (SPCK, 2014) en Place, Ecology and the Sacred: The Moral Geography of Sustainable Communities (Bloomsbury, 2015). Hij is een veelgevraagd spreker op academische conferenties en heeft vele doctoraten begeleid.

Na zijn vertrek bij de Universiteit van Edinburgh werkte hij in 2018 als gasthoogleraar aan de Universiteit van Heidelberg; sindsdien werkt hij als hoogleraar ‘Religion and Ecology’ aan het Indonesian Consortium of Religious Studies, verbonden aan de Universitas Gadjah Mada Graduate School in Yogyakarta (Indonesië). Hij blijft voor vijftig procent verbonden aan dit instituut, naast zijn aanstelling aan de ETF Leuven. Daarnaast is Michael Northcott ook aangesteld als priester in de Anglicaanse kerk.

Prof. dr. Jos de Kock, rector ETF Leuven: “De kracht van de ETF is dat zij haar klassiek theologische opleiding altijd ten dienste probeert te stellen van actuele maatschappelijke uitdagingen, lokaal en mondiaal. De omgang met diverse milieuvraagstukken, de zorg voor de aarde en een duurzame inrichting van de samenleving zijn uiterst urgente uitdagingen. Ook voor de theologie. De aanstelling van prof. dr. Michael Northcott past in onze missie om studenten in deze theologische bezinning te vormen en tegelijkertijd maatschappelijk bij te dragen aan de bezinning op deze uitdagingen.”

Prof. dr. Andreas Beck, decaan ETF Leuven: “Collega Northcott brengt, als een van de bekendste christelijke milieu-ethici ter wereld, een unieke expertise binnen; daarbij heeft hij ook een zeer uitgebreid academisch netwerk en is hij een uitstekende communicator die zijn stem kan laten gelden binnen het actuele debat rond duurzaamheid. Met zijn werk vult hij het onderzoek aan van zijn Leuvense collega’s prof. dr. Patrick Nullens en dr. Steven C. van den Heuvel, die allebei in de milieu-ethiek zijn gepromoveerd. We zien uit naar Northcotts bijdrage in het nader ontwikkelen van deze expertise in de vakgroep Systematische Theologie aan de ETF,” aldus prof. Beck.

Over de ETF Leuven

De Evangelische Theologische Faculteit in Leuven heeft als kernopdrachten onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Als interkerkelijke instelling voor academisch hoger onderwijs heeft zij als doel de brede evangelische beweging te verdiepen, te versterken en toe te rusten. De opleidingen zijn door de NVAO geaccrediteerd. De faculteit telt momenteel 222 studenten in haar bachelor-, master- en doctoraatsprogramma’s.

Bron: Evangelische Theologische Faculteit / Tekst: Johan Th. Bos / Foto: prof. dr. Michael Northcott