Hans van der Steen, oprichter van Trans World Radio Nederland, overleden

0
639

Op zaterdag vier april is Hans van der Steen (89) naar huis teruggekeerd, hij is 89 jaar geworden. Hans stond aan de wieg van zendingsorganisatie Trans World Radio (TWR) in Nederland.

Hubrecht Smits, de huidige directeur van TWR Nederland & België: „Hans werd gemist bij TWR. Tegelijkertijd zijn we dankbaar voor wat we van hem mochten leren: Zijn leven in dienst van de Zender is een voorbeeld voor ons om na te volgen.”

Hans van der Steen overleed op 4 april aan de gevolgen van Alzheimer. Een herinnering of condoleance kan online worden geplaatst via https://avanpijpen.nl/condoleanceregister
De afscheidsdienst vindt in kleine kring plaats op vrijdag 10 april om 13.30 uur. Via de link in het condoleanceregister kunt u deze live met ons meebeleven.

IN MEMORIAM
Als kind van de oorlog in Rotterdam voelt Hans van der Steen niets voor militaire dienst. Aan de oproep wordt in ‘54 toch gehoor gegeven, al vertikt hij het om een wapen aan te raken. Hans werkt zich op tot korporaal bij de radiodienst, maar wordt later gedegradeerd omdat hij blijft weigeren te schieten.

The voice of Tangier
Hierop dient hij als klerk onder legerpredikant ds. Van Zanten, waar hij kennis maakt met ‘The Voice Of Tangier’, een radiozender die vanuit Marokko het evangelie verspreidt. Hier ontstaat bij Hans de droom om bij te dragen aan dit soort uitzendingen in het Nederlands.
Uiteindelijk zegt Hans in 1965 een goede baan op bij Phillips, om zich fulltime te richten op de start van Trans World Radio Nederland. Werk waarin zijn passies voor radio en het evangelie samenkomen, maar waarmee geen geld wordt verdiend. Een keuze die veel mensen verbaast: waarom zegt iemand – met de zorg voor een jong gezin – al zijn zekerheden op? „Liever dat ik over een jaar ontdek dat ik mij in deze stap vergiste, dan aan het eind van mijn leven te ontdekken dat het een vergissing was om dit niet te doen”, klinkt het antwoord resoluut.

Het begin van TWR Nederland
Het begint eenvoudig en in oktober van ’65 gaat de eerste uitzending van TWR Nederland de lucht in, vanaf de zolder van het rijtjeshuis van familie Van der Steen in Baarn. In de begintijd werken onder meer radio-evangelisten Corrie ten Boom, Anne van der Bijl, Jakob Klein Haneveld, Jan Kits en Jo Doyen aan de uitzendingen mee.
Philips belooft de baan van Hans van der Steen een jaar lang vrij te houden, mocht hij op zijn beslissing terug willen komen, maar die positie blijft vacant. Spannend is het wel. Vaak komt de broodnodige hulp precies op het juiste moment binnen, hetzij in de vorm van giften, boodschappen of middelen voor de uitzendingen zelf. Hans en zijn team tellen Gods zegeningen en het werk groeit snel, uiteindelijk krijgt de studio zelfs zijn eigen onderkomen.

Terug naar zijn moederland
Het werk bij Trans World Radio Nederland verschuift voornamelijk naar andere delen van de wereld, met name door de opkomst van de EO in Nederland. Als de uitzendingen in 1984 stoppen in Nederland draagt radioman Hans zijn stokje over aan Rinse Postuma. Zelf vertrekt hij met zijn vrouw Janny naar Monte Carlo om zich in te zetten voor Trans World Radio Europa. Als het Europese hoofdkantoor van TWR enkele jaren later naar Nederland verplaatst keert ook Hans terug naar zijn thuisland, waar hij tot aan zijn pensioen de studio’s beheert.

Ook daarna blijft hij gericht op zijn levensdoel: Christus bekend maken in de wereld. Regelmatig levert Hans nog bijdragen aan uitzendingen. Een definitief afscheid van TWR volgt pas als zijn gezondheid meewerken niet langer toestaat.